KONCEPT C-AIRCROSS: CITROËNOV PREPOZNATLJIV DIZAJN U SEGMENTU SPORTSKIH TERENSKIH VOZILA

Citroën danas predstavlja C-Aircross Concept, konceptno vozilo u bojama sa snažnim karakterom koje odražava svoju viziju kompaktnog SUV-a. Sa svojim originalnim dizajnom i putničkim prostorom koji se usredotočuje na udobnost koncept utjelovljuje Citroënovu sposobnost istupanja iz mase bez obzira na automobilski segment. Osvajač gradova i ogromnih prostranstava, moderan, a ujedno velikodušan C-Aircross Concept dodaje zaštiti, koju nude sportska terenska vozila, svoj pouzdan i svjež odnos.

Unutrašnjost vozila C-Aircross Concept svjedoči o programu Citroën Advanced Comfort®, jer otkriva prostran i osvijetljen putnički prostor u toplim materijalima kao i tehnologije za lakši život koje idu u korak s vremenom. C-Aircross Concept, koji će biti premijerno prikazan cijelom svijetu na ženevskom salonu automobila 7. marta, najavljuje Citroënov prodor na automobilski segment sportskih terenskih vozila u Evropi.

Citroën premijerno predstavlja odvažno konceptno vozilo sa snažnom i obojenom osobnošću. C-Aircross Concept je Citroënova interpretacija SUV-a u automobilskom segmentu B i za marku označava novu etapu u njenoj produktnoj strategiji. Sa ovim oblikom karoserije, koji je usmjeren na međunarodna tržišta, marka najavljuje svoju ofanzivu na segment sportskih terenskih vozila u Evropi. Njegova jedinstvena osobnost povezana je sa duhom novog modela C3 koji se na tržištu pojavio krajem 2016. godine:

  • Izrazit i obojeni DIZAJN: C-Aircross Concept svojom ravnotežom između zaštite i tekućih linija kao i svojim moćnim, originalnim i svježim odnosom izražava svoju raznolikost u segmentu sportskih terenskih vozila. Njegova savremena silueta ima moderne oblike koji su u kontrastu sa snažnim grafičkim elementima i naglascima u boji. On je također odraz prostrane putničke kabine u kojoj odabrane boje i materijali stvaraju tehnički i opušten ambijent u veoma pročišćenom stilu.
  • Savremeno i velikodušno odmjerena UDOBNOST u vozilu: vrata sa suprotnim otvaranjem Citroënovog modela C-Aircross Concept otvaraju se u zračni putnički prostor koji poziva na bezbrižnu avanturu. Koncept nudi puno prostora, velika i udobna sjedala te obilje svjetlosti zahvaljujući panoramskom krovu. U unutrašnjosti se mogu pronaći svi elementi programa Citroën Advanced Comfort®i tehnologija koja služi korisnosti kao na primjer: prikazivač u boji u visini očiju, jednokraki obruč volana sa pojednostavljenim upravljačima, kamera za preglednost unazad i indukcijsko punjenje pametnih telefona.

"Konceptno vozilo C-Aircross najavljuje dalju Citroënovu produktnu ofanzivu u Evropi. Proizvedeno je u istom duhu kao i novi C3 i izražava drugačiju viziju kompaktnih SUV-a, kipeću od sigurnosti i odvažnosti. Ovaj koncept također u punoj meri utjelovljuje ambicije programa Citroën Advanced Comfort® sa putničkim prostorom koji se brine za ugodan osjećaj."

Linda JACKSON  -  generalna direktorica marke CITROËN

01 – IZRAZIT I OBOJENI DIZAJN

Opušten odnos i snažno poigravanje sa bojama 

Optimistički usmjeren koncept C-Aircross ima jedinstvenu osobnost. Njegov savremen dizajn je izrazit i obojen. Zasniva se na ravnoteži vodoravnih linija i mišićavom izgledu. Karoseriju vizualno povećavaju zaštitne obloge koje okružuju njenu donju polovinu. Timovi za stilsko oblikovanje kod Citroëna su preko vozila C-Aircross Concept uspješno povezali tekuće linije sa atributima SUV-a, i to na kompaktnoj karoseriji (dužina: 4,15 m, širina: 1,74 m, visina: 1,63 m). Koncept C-Aircross gradi na prepoznatljivim produktnim i stilskim potezima novog C3, zato se kod njega izmjenjuju glatke površine i grafički kontrasti sa naglascima u boji.

Eleganciji cijele karoserije doprinosi nijansa u plavoj boji koja je u kontrastu sa bojom Corail Fluo za naglaske u boji, s kojima je izražena zabavna strana ovog konceptnog vozila za slobodno vrijeme. Između narančasto obojenih elemenata se, između ostalog, nalaze obrube farova, središnji poklopci točkova, bočne zaštitne letvice i krovni prtljažni nosači s LED diodama na krajevima.

Sa aspekta siluete se C-Aircross već na prvi pogled izdvaja po svom kratkom i visokom poklopcu motornog prostora te snažnom, ali neagresivnom prednjem dijelu koji u svijetu ustaljenih dizajnerskih smjernica sportskih terenskih vozila krči nove izražajne puteve. Mišićni oblik koji daje osjećaj sigurnosti kao i veliki potezi na karoseriji još dodatno naglašavaju njegov karakter, dajući mu snažnu osobnost. Koncept C-Aircross je pripremljen za doživljaje, jer je opremljen sa zaštitnim zavjesicama u crnoj boji sa sjajem naprijed i nazad, sa zaštitnim oblogama blatobranskih koševa s kamuflažnim uzorkom te bočnim zaštitnim letvicama u donjem dijelu. Njegov borbeni izgled naglašavaju i točkovi sa 18-inčnim felgama maštovitog i isklesanog oblika po kojima se može već spolja zaključiti da se radi o visokom položaju za vožnju i učinkovitim terenskim performansama ovog koncepta.

U skladu sa cjelokupnim izgledom marke i stilističkim smjernicama dizajniranja spoljašnosti novog C3, koncept C-Aircross ima zaobljen prednji dio koji pruža osjećaj sigurnosti i u dva nivoa raspoređena prepoznatljiva svjetla. Dnevna svjetla sa LED diodama koja se u gornjem dijelu spajaju s ukrasnom maskom odvojena su od glavne funkcije osvjetljenja koja je ugrađena niže. Također i zadnji dio, čist i grafički, donosi izrazite stilske poteze. Koncept C-Aircross je sa strane markantan i naglašen, a na pozadini ima 3D svjetla u obliku tri lebdeća obruča koji daju veoma tehnološki utisak.

Isti lebdeći osjećaj ostavljaju i ukrasni elementi ugaonih stijena i krova. Lebdeće izrađene i osvijetljene zadnje ugaone stijene sa snažnim grafičkim kontrastom su prepoznatljiv potez ovog koncepta, dizajnirane kao aerodinamični prozorski kapci, dok je krov opremljen staklenom panoramskim prozorom koji donosi izvor svjetlosti. Stilizirane zadnje ugaone stijene u boji Corail Fluo zastiru pogled u unutrašnjost vozila, ali propuštaju svjetlost. Velika količina zastakljenih površina i velika kabina naglašavaju jedinstven karakter ovog koncepta i ukazuju na prostran i osvijetljen putnički prostor.

Još jedan od ključnih elemenata razvoja ovog koncepta: uzimanje u obzir aerodinamike. To se uglavnom ogleda u dizajniranju koncepta i njegovoj općoj uravnoteženosti. Sve površine su promišljeno dizajnirane uzimajući u obzir zračne tokove koji uz njih nastaju. Za još bolju učinkovitost, ovaj koncept je opremljen i upravljačkim ulaznim otvorima za zrak u prednjem odbojniku, otvorima za zrak u bočnim štitnicima donjeg dijela vrata nazvanim "air breather" i zadnjim difuzorom za dodatnu poboljšanu aerodinamičnost.

Pročišćen i grafički putnički prostor

Koncept Citroën C-Aircross ima vrata sa suprotnim otvaranjem koja nude lakši ulazak u vozilo. Takav način otvaranja koji doprinosi boljoj udobnosti nadovezuje se na postojeći koncept vozila C-Aircross CXperience. C-Aircross Concept poziva na vožnju i izlete sa svojim putničkim prostorom korisnog izgleda, prijatno velikim i živahnim.

Citroënovi dizajneri su se odlučili u vozilu izraditi zračnu i mišićavu armaturnu ploču bez instrument table te sjedala koja se čine kao da vise u zraku. U unutrašnjoj arhitekturi prevladava vodoravna smjer koja daje osjećaj fluidnosti, savremenosti i prostranosti.

Osim jednokrakog obruča volana s pojednostavljenim upravljačima koji koketira s historijom marke, na armaturnoj ploči presvučenoj tkaninom ugrađen je i zadimljen "projekcijski prikazivač" na kojem se u vozačevom vidnom polju nalaze svi mjerači. Prikaz informacija u boji se odlično uklapa s ovim sportskim terenskim vozilom sa snažnom igrom boja. U sredini armaturne ploče kraljuje veliki 12-inčni ekran na dodir s posebnim grafičkim izgledom na kojem se prikazuju različite informacije o vožnji i zabavno-informativni sadržaji. Ispod njega je ugrađena središnja konzola koja se rasteže od prednjih sjedala do zadnjih i sadrži puno korisnih mjesta za odlaganje.

Armaturna ploča, koja je u cijelosti odjevena u svijetlo sivu i živahnu narančastu boju i izrađena u obliku pročišćene i u zraku lebdeće letve, poigrava se sa kontrastima sve do obloga koje se nalaze kod vrata i nudi brojna mjesta za odlaganje. Veliko mjesto za odlaganje nazvano „pernica“ i obojeno u narančastu boju rasteže se po cijeloj dužini armaturne ploče.

Posebnu pažnju su namijenili i ostalim stilskim detaljima. Konceptno vozilo C-Aircross ima u unutrašnjosti također prepoznatljivo osvjetljenje i naglaske u boji oko zračnika i na kopčama sigurnosnih pojaseva. Boja Corail Fluo koja prevladava na podu i tepisima stvara lijep učinak obojenih slatkih nijansi.

Ovu toplu i obojenu kombinaciju možemo primijetiti i na unutrašnjim presvlakama od debele i na dodir mekane tkanine. Sjedala koja nalikuju na klupe su isto tako odjevena u ovu kombinaciju sive i narančaste nijanse. Vodoravna linija, koju stvaraju boje i materijali, slaže se s armaturnom pločom i dodatno ojačava grafički i jedinstveni dizajn koncepta Citroën C-Aircross Concept.

02 – SAVREMENA I BOGATA UDOBNOST

Baš kao i novi C3 i koncept C-Aircross ima sve atribute programa Citroën Advanced Comfort®. Prostoran je i dizajniran kao prava čahura i životni prostor za vozača i putnike. U njemu možemo pronaći brojne osobine koje potiču dobar osjećaj tijela i duha.

Sjedala koja pozivaju na putovanje

Već pri ulasku u vozilo osjetimo vidnu i fizičku udobnost. C-Aircross Concept stvara trenutni osjećaj udobnosti kojeg utjelovljuju četiri sjedišta mekanih i tijelu prilagođenih oblika. Prednja i zadnja sjedala su široka i izrađena kao udobne sofe. Presvučena su toplim i tehničkim materijalima po uzoru na dušek kreveta i tapecirana reljefnom tiskanom alkantarom. Pored kvalitetne izrade, koja je prirodna i dragocjena, nude i jedinstvenu podršku koja je inspirirana izradom kreveta. Prilagođavaju se držanju tijela i obećavaju drugačiji doživljaj ceste.

Brojna i maštovita mjesta za odlaganje

U cilju praktičnosti i svakodnevne korisnosti u konceptnom vozilu C-Aircross se nalazi puno velikih i preglednih prostora za odlaganje. Vozač i suvozač imaju naprijed na raspolaganju originalno mjesto za odlaganje koje se rasteže duž cijele dužine armaturne ploče. „Pernica“, kao što su ga nazvali, ima izbočine koje podsjećaju na model C4 Cactus i sprječavaju predmetima da bi klizali okolo po mjestu za odlaganje. Dvostruki pretinac sa remenima koji koketira sa svijetom putovanja i izradom kofera za putovanje isto tako nudi veoma korisno mjesto za odlaganje putnicima na prednjim sjedalima. I ostala maštovita mjesta za odlaganje za lakši život: veliki pretinci za sitnice u vratima i prostor za odlaganje ručne torbice ispod središnje konzole, dobro sakriven od znatiželjnih pogleda. Dizajneri su skicirali i sjedala sa ugrađenim džepovima koji se skrivaju u naslonu i sa strane. Na kraju trebamo spomenuti i središnju konzolu sa veoma dubokim pretincem i prvim posebnim malim pretincem za bežično punjenje s korištenjem indukcije u prednjem dijelu. Ova konzola se rasteže nazad i ima još jedan prostor za odlaganje pametnih telefona koji je na dohvat putnicima na zadnjim sjedalima. Ovi putnici će moći na poleđini prednjeg sjedala namjestiti tablet računalo i na njemu pogledati film, a moći će ga i čuvati na sigurnom u skrivenoj pregradi na sredini klupe za sjedenje.

Prostor obliven svjetlošću

Za prijatno i umireno putovanje Citroën C-Aircross Concept pobrinuo se za vidljivu vezu sa okolinom i obilje svjetlosti u putničkom prostoru. Može se osloniti na svoja velika bočna stakla i inovativna stilizirana zadnja ugaona stakla koja kroz prozorske kapke puštaju svjetlost u unutrašnjost. Osim toga, zastakljeni panoramski krovni prozor omogućava osvijetljenost svih sjedala u toku dana. Ovi različiti izvori svjetlosti jačaju osjećaj prostranosti i prijatnog ugođaja. Neposredno doprinose udobnosti putnika i obavljaju svoj dio posla u pružanju istinitog doživljaja "Be Different, Feel Good".

Tehnologije za brezbrižan i spokojan osjećaj

Konceptno vozilo C-Aircross je usaglašeno s programom "Citroën Advanced Comfort®" opremljeno novim tehnologijama koje doprinose korisnosti i olakšavaju život. Korisne, intuitivne i savremene tehnologije mogu koristiti svi putnici.

Upravljački prekidači oko volana su pojednostavljeni, a vozilo projicira korisne informacije za vožnju u vozačevo vidno polje, čime ga duševno rastereti i pobrine se za njegov spokojan osjećaj. Mjerači su pročišćeni i izrađeni s posebnom grafikom i prikazuju se na velikom staklenom ekranu. U konceptu C-Aircross su vrhunski dorađene funkcije projekcijskog prikazivača i visokotehnološkog sistema za preglednost unazad. Klasične vanjske retrovizore zamjenjuju dvije bočne kamere. Sistem prikazuje obuhvaćenu sliku na mjestu vanjskog retrovizora. Za optimalan pregled nad okolinom konceptno vozilo ima i kameru na pozadini koja je ugrađena u sredini krovnog spojlera.

Povezivanje za razmjenu doživljaja i iskustava

Koncept C-Aircross ima pametno i intuitivno korisničko sučelje. Vozač i njegovi putnici imaju na 12-inčnom središnjem ekranu na dodir pristup brojnim korisničkim funkcijama. To je pravo kontrolno središte vozila koje olakšava korištenje i istovremeno jača osjećaj veličine i prostranosti putničke kabine. Zabavno-informativni sistem sa povezanim 3D navigacijskim sistemom Citroën Connect Nav s prepoznavanjem govora omogućuje da tokom vožnje imaju svi pristup različitim informacijama. Svako može podesiti svoju temperaturu klimatizacije, odabrati muziku po svojoj želji ili pogledati svoj omiljeni film. S obzirom na željeni doživljaj dostupnih je više konfiguracija: omjer 1/3 -2/3 ili 2/3 -1/3 odnosno prikaz na cijelom ekranu. Putnici postaju akteri putovanja poput vozača.

Za lakšu razmjernu podataka i komunikaciju u vozilu Citroën nudi automatsku sinkronizaciju svih uređaja pomoću aplikacije Mirror Screen koja je dostupna i na postojećim modelima u prodajnoj ponudi.

Kamera visoke rezolucije ConnectedCAM Citroën™, koja je prvi put predstavljena kod novog C3, spaja društvenost i umirenost duha. Ugrađena je iza unutrašnjeg retrovizora i memorira sve što vozač vidi ispred sebe, a vozača poziva da jednostavnim klikom podijeli svoje fotografije i videosnimke na društvenim mrežama.

C-Aircross Concept ima i aplikaciju Share with U. Ova nova usluga omogućava putnicima da jednostavno sa svojim saputnicima podijele svoje medijske datoteke (igre, muzika, videosnimci) i koriste ih u vozilu.

Na području povezivanja i interakcije sa spoljašnjim svijetom koncept C-Aircross ima u sredini konzole i poseban pretinac za bežično punjenje pametnih telefona s indukcijom.

U cilju postizanja prave akustičke udobnosti dizajneri su se posvetili i prostornom zvuku u putničkom prostoru. Prednji i zadnji nasloni za glavu opremljeni su ugrađenim zvučnicima i mikrofonima, što u vozilu C-Aircross Concept stvara prave zvučne mjehuriće za akustički doživljaj. Svako se dakle može odlučiti da li želi razgovarati sa ostalim putnicima ili se izolirati.

Terenske sposobnosti

Konceptno vozilo C-Aircross sa izgledom sportsko terenskog vozila i svojim zabavnim duhom i savremenim tehnologijama nudi zaista pravu udobnost u vožnji. Dobro je opremljen za svakodnevna putovanja u gradskim sredinama, ali i za izlete u planine ili na more, kako sa porodicom tako i sa prijateljima. U središnjoj konzoli ima okretljiv kotačić višenamjenske funkcije "Grip Control".

Funkcija Grip Control je nadogradnja klasičnih sistema za sprečavanje proklizavanja točkova, ugrađena u računalo sistema ESP. Upravlja proklizavanjem pogonskih prednjih točkova i na taj način brine za lakšu vožnju po zahtjevnom terenu. Svrha ove inteligentne tehnologije je poboljšanje pogonske snage uz korištenje 5 načina djelovanja:

  • STANDARD: Ovaj način rada je namijenjen običajnim uvjetima na cesti (glavne ceste, autoceste, gradska središta) sa niskim pojavljivanjem proklizavanja.
  • PIJESAK: Ovaj način rada održava proklizavanje oba pogonska prednja točka istovremeno i na taj način omogućava napredovanje na rastresitoj podlozi. Na taj način sprečava i da bi se vozilo ukopalo.
  • NESTABILAN TEREN: Ovaj način rada djeluje kao diferencijal s blokadom i brine se za kretanje vozila na klizavoj podlozi (blato, mokra trava, kolovoz).
  • SNIJEG: Ovaj način rada na snježnoj cesti stalno prilagođava proklizavanje pojedinačnih pogonskih točkova prianjanju koje je na raspolaganju.
  • ESP OFF: Ovaj način rada omogućava isključivanje sistema za elektronsku kontrolu stabilnosti ESP (aktivan do brzine 50 km/h).

Posjetite nas na ženevskom salonu automobila na izložbenom prostoru marke Citroën, 7. in 8. marta (dani za medije) i od 9. do 19. marta (dani za posjetitelje) i otkrijte koncept Citroën C-Aircross na njegovoj svjetskoj premijeri.