19-19 Concept, putovanje u načinu ë-udobnosti

 

 

BORN CITROËN*

Posle koncepta Ami One Concept, električnog konceptualnog vozila za kretanje po gradu, Citroën, za proslavu svoje stogodišnjice, predstavlja 19-19 Concept, drugo električno konceptno vozilo koje izražava njegovu viziju o proširenoj urbanoj mobilnosti. 19-19 Concept je tehnološki napredno vozilo sa spektakularnim dizajnom koji je inspiriran vazduhoplovstvom. On je doveo udobnost na potpuno novu razinu, predstavljajući kabinu kao pravu dnevnu sobu na točkovima, koja se oslanja na inteligentnom sistemu ovjesa zbog kojeg imaju putnici osjećaj lebdjenja nad cestom. Inovativan i futuristički, koncept nudi autonomiju od 800 kilometara, tehnološke sisteme za autonomnu vožnju i osobnog asistenta koji komunicira s putnicima.


* Rođen Citroën

 

Providna kapsula

Zbog svoje potpuno zastakljene karoserije, 19-19 Concept liči na providni balon.

Veliki utisak ostavlja zbog dužine međuosovinskog razmaka i veoma kratkih prevjesa. Veoma zaobljena putnička kabina inicira osnovu avionskog krila sa svake strane, stvarajući, na taj način, utisak robusnosti i širine.

Prednji dio je od crnog, a zadnji dio od plavog pleksiglasa, zbog čega koncept podsjeća na historijski model marke Petite Rosalie.

U prednjem dijelu, putnici mogu vidjeti i biti viđeni, dok je zadnji dio prekriven mikroperformiranim filmom koji štiti njihovu privatnost.

 

Futuristički prednji dio

Konceptno vozilo 19-19 Concept ima aerodinamični dizajn. Prednji dio pokriva dvodjelni poklopac motornog prostora od pleksiglasa. Gornji poklopac motornog prostora prostire se veoma visoko iznad blatobrana, tako da djeluje kao spojler i podrška za prednje Full LED osvjetljenje, a u njemu su ugrađeni logotip dvostruke strelice i logotip Origins. Putnički prostor i tehnološka oprema su vidljivi. Strukturu ovjesa, točkove i unutrašnjost blatobrana krase pruge koje podsjećaju na dvostruku strelicu.

Tehnološki zadnji dio

Zadnji dio je ponovljeni prednji dio: balon vrata prtljažnika, aerodinamično podvozje i osvjetljenje s dvije svjetlosne linije u obliku slova "Y" obuhvataju logotip dvostruke strelice i čine spojler. Na zadnjem dijelu krova ugrađena su dva laserska senzora kratkog dometa (LIDAR). Podvozje je dizajnirano poput skejtborda, otkrivajući baterijski akumulator i sve tehničke elemente. Ukrašen je sa tri plave, bele i ljubičaste nijanse.

 

Točkovi XXL

19-19 Concept izgleda kao lebdi iznad XXL točkova (promjer: 930 mm i gume 255/30 R30), koji su osmišljeni zajedno sa markom GoodYear. Gume i felge izgledaju kao da čine cjelinu, jer se guma proteže preko ruba felgi, doprinoseći, na taj način, akustičnoj udobnosti.

Blatobrani su ujedno odvojeni i integrirani u točkove, što daje osjećaj da su točkovi potpuno odvojeni od karoserije: izgleda kao da je kabina sastavljena na četiri sfere, koje su potpuno odvojene od ceste.

Srednji dio točkova se ne vrti, tako da se logotip Citroën Origins može uočiti dok je 19-19 Concept u pokretu.

 
 

BORN COMFORT*

Salon na točkovima

 

19-19 Concept nudi svakom putniku potpuno posebno okruženje po mjeri. Vozačevo mjesto nudi intuitivne upravljačke prekidače, providni ekran za prikaz podataka o vožnji u visini očiju kroz vjetrobransko staklo, ultra udobno sjedalo i zvučnik u naslonu za glavu. Suvozač ima na raspolaganju sjedalo s motoriziranim podižućim naslonom za noge, a zadnja sjedala su dizajnirana poput sofe. Svaki putnik može uživati u svom zvučnom području sa individualno prilagođenim sadržajima koji su direktno poslati njemu.

Maksimalno pojednostavljena instrument tabla ima na donjem dijelu zastakljen predio koji se može pretvoriti u ekran za prikazivanje filmova. Lebdeći volan izrađen je od materijala koji izgleda kao mermer i ima na sredini ekran na kojem se uzastopno prikazuju sve generacije Citroënovog logotipa.

Vrata se otvaraju u suprotnom smjeru i nema središnjeg stuba, tako da svim putnicima omogućavaju optimalni pristup. * Rođen za udobnost


* Rođen za udobnost

 

Osjećaj lebdjenja iznad ceste

Konceptno vozilo 19-19 Concept opremljeno je inteligentnim sistemom ovjesa s aktivnim upravljanjem i sistemom za zaštitu od naginjanja i protiv vibracija. Ovjes djeluje u kombinaciji s progresivnim hidrauličnim graničnicima, čime eliminira sve udarce i smetnje koje dolaze spolja.

Točkovi i gume doprinose udobnom ovjesu. Na osnovu tehnologije IntelliGrip sa sistemom inteligentnih senzora, konceptno vozilo 19-19 Concept određuje optimalni način vožnje koji utječe na brzinu, kočenje, ponašanje na cesti i stabilnost.

 

BORN FUTURE*

100 % električna i autonomna vožnja

 

800 kilometara autonomije

19-19 Concept ima 100 % električni pogon. Od 0 do 100 km/h ubrzava za pet sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 200 km/h. Opremljen je sistemom za izuzetno brzo indukcijsko punjenje koji mu omogućava da za 20 minuta bez kabla za punjenje prikupi toliko energije da može preći 600 kilometara.
* Rođen za budućnost

Autonomna vožnja

19-19 Concept može automatski upravljati vožnjom. Tako može na primjer preuzeti kontrolu nad određenim fazama vožnje na autocesti ili u prometnim zastojima. Zbog uživanja u vožnji ili u određenim složenijim situacijama, poput vožnje po zgusnutim gradskim središtima, vozač može u bilo kom trenutku preuzeti kontrolu nad volanom.

 

Intuitivni i proaktivni osobni asistent

 

 

Osobni asistent je putnicima na raspolaganju u obliku cilindričnog totema iznad armaturne table. Opremljen je vještačkom inteligencijom i upravlja interakcijom između vozila i putnika. Dok vozač vozi, asistent je aktivan, ali ne preuzima kontrolu. U autonomnom načinu, volan i sklop papučica se uvlače, a osobni asistent se postavlja iznad armaturne table, oslobađajući, za vozača, površinu za puštanje sadržaja.

Osobni asistent je opremljen glasovnim prepoznavanjem sa prirodnim govorom, koji je razvila kompanija SoundHound Inc., nedavno osnovana kompanija iz Silicijske doline (engl. Silicon Valley).

 

Iskustva 19-19 - Inspired by Future You