SALON AUTOMOBILA U ŽENEVI 2017.: CITROËN NASTAVLJA SVOJU OFENZIVU

Citroën će na ženevskom salonu automobila 2017. predstaviti svoj jedinstveni identitet na izložbenom prostoru, odjevenom u tople materijale i dizajniranom po uzoru na buduća prodajna mjesta, u društvu odvažnih i udobnih modela poput C3.
Taj međunarodni susret ujedno je i prilika za najavu ofenzivnog marketinga u budućnosti:

 • sportska terenska vozila i bijeg od svakodnevnice sa dva inovativna i visokotehnološka konceptna vozila;
 • autonomno vozilo s prototipom Grand C4 Picasso i sistemima za pomoć u vožnji, ključnim elementima programa Citroën Advanced Comfort®;
 • sportski automobilizam s povratkom u WRC prvenstvo sa C3 WRC. Vozila i povezive tehnologije u kombinaciji s novim uslugama mobilnosti svjedoče o vitalnosti marke Citroën u odnosu na ostale automobilske marke vozila namijenjene širokom krugu potrošača.

Citroën će na svjetskom salonu automobila u Ženevi 2017 ponuditi jedinstvena automobilska iskustva sa:

 • svjetskom premijerom dva nova konceptna vozila koja su odraz mentaliteta marke Citroën:
  • C-Aircross Concept, konceptno vozilo u bojama sa snažnim karakterom koje ide stopama novog C3 i pokazuje sposobnost marke Citroën da se istakne u odnosu na konkurente. S tim konceptom Citroën najavljuje prodor na svjetski automobilski segment kompaktnih sportskih terenskih vozila.
  • SpaceTourer 4X4 Ë Concept: moderan i tehnološki usavršen avanturista sa pogonom na sva četiri točka, nastao po uzoru kolekcije proizvoda Lifestyle "Ë" koja je lansirana na automobilskom salonu u Parizu 2016. poziva sve one koji žele doživjeti opuštena putovanja sa stilom.
 • konceptom C3 WRC koji je debitirao na reliju u Monte Carlu i reliju u Švedskoj označava veliki povratak Citroëna na WRC prvenstvo.
 • predstavljanjem programa Citroën Advanced Comfort® s aspekta udobnosti duha i opuštanja mentalnog opterećenja zahvaljujući novim tehnologijama za pomoć u vožnji. Citroën već sada svojim klijentima nudi korisne sisteme za pomoć u vožnji koji nam u svakodnevnom životu pružaju osjećaj sigurnosti i bezbrižnosti, što čini prvu etapu na putu do autonomnog vozila: sistemi Park Assist, Vision 360 i Active Safety Break, prilagodljivi tempomat sa funkcijom Stop, prepoznavanje prometnih znakova i preporučivanje brzine … Citroën najavljuje značajnu promjenu na putu do još više udobnosti, zato će na svom izložbenom prostoru predstaviti jedan od prototipova vozila Grand C4 Picasso koji su u autonomnom načinu djelovanja po cestama Evrope prešli već više od 120.000 km.
 • Moderan prodajni program koji svjedoči o tome da Citroën donosi svjež vjetar i optimizam među najbolje prodavane modele proizvođača vozila za široki krug potrošača s ponudom vozila koja sa svojim oštrim i odvažnim dizajnom čine da se osjećate ugodno. Pravi simbol te dinamike je novi C3, čija je prodaja počela krajem 2016. godine i koji je od početka prodaje do danas postigao zavidan uspjeh sa 65.000 narudžbi. O obnovljenoj identiteti svjedoče i C4 Cactus koji je od sada dostupan s automatskim mjenjačem najnovije generacije EAT6 za još više udobnosti, novi C4 Picasso i Grand C4 Picasso te SpaceTourer, koji su opremljeni sistemima za pomoć u vožnji sa najsavremenijim tehnologijama, kao i E-MEHARI povezivi kabriolet na 100 % električni pogon. Modeli koji preko inovativnih tehnologija postavljaju u središte dizajn i udobnost.
 • Najsavremenije usluge koje omogućavaju lakši pristup rješenjima za mobilnost i pojednostavljuju život vlasnika automobila. Usluge za klijente poput Citroën Advisor, internetska stranica za interaktivno izražavanje mišljenja o prodajnim mjestima i proizvodima marke Citroën koja je premijerno dostupna u svijetu automobilizma, a također i nove usluge za mobilnost kao što je Citroën Rent&Smile za najam vozila Citroën kod koncesionara ili Citroën Earn&Drive preko koje može vlasnik Citroëna zaraditi nešto novca ako svoje vozilo ponudi drugima u najam.
 • Privlačan i svijetao izložbeni prostor koji sa toplim materijalima podsjeća na pravi prostor za boravak i konkretno dokazuje obećanje marke Citroën "Be Different, Feel Good". Posjetitelji mogu posebno posjetiti kuću La Maison Citroën koja omogućuje uvid u nove koncepte prodajnih mjesta Citroën. Osim toga, dostupan im je i prostor za animacije koji je u cijelosti posvećen konceptu C-Aircross Concept i u kojem mogu prisustvovati nevjerojatnim 3D brzinskim testovima relija Tu je i interaktivni muzej Citroën Origins gdje mogu vidjeti legendarne modele marke Citroën.

Pozivamo vas na Citroënov izložbeni prostor od 7. do 8. marta (dani za novinare) i od 9. do 19. marta (dani za širu javnost).

Konferencija za novinare marke Citroën održat će se u utorak, 7. marta 2017. godine u 13.45 sati na izložbenom prostoru marke u paviljonu 6.

Za intervjue bit će vam od 8. sati dalje na raspolaganju oficijelni govornici marke:

 • Linda JACKSON, generalna direktorica Citroën
 • Xavier PEUGEOT, direktor prodajne palete Citroën,
 • Arnaud BELLONI, direktor komunikacija i marketinga Citroën,
 • Alexandre MALVAL, direktor dizajniranja Citroën,
 • Pierre AUTHIER, voditelj dizajniranja modela C-Aircross Concept,
 • Frédéric DUVERNIER, voditelj konceptnih vozila i dizajner spoljašnosti koncepta C-Aircross Concept,
 • Jean-Arthur MADELAINE ADVENIER, voditelj unutrašnjeg dizajniranja Citroën,
 • Céline MANETTA, unutrašnji dizajner modela C-Aircross Concept,
 • Richard MEYER, voditelj budućih produkata Citroën,
 • David MAC QUEEN, odgovorni prodajnog programa gospodarskih vozila grupacije PSA,
 • Vincent ABADIE, stručni voditelj autonomnih vozila i sistema za pomoć u vožnji grupacije PSA.

Ako želite izraditi plan intervjua, pozivamo vas da nas kontaktirate prije održavanja salona.

 1. SPORTSKO TERENSKO VOZILO I AVANTURA U ZNAKU CITROËNOVA: SVJETSKA PREMIJERA DVA KONCEPTNA VOZILA

Preko dva konceptna vozila koji će biti premijerno izloženi na salonu automobila Citroën predstavlja svoju dinamičnost i kreativnost te ističe svoju namjeru da se pridruži različitim automobilskim segmentima, naravno poštujući vlastita pravila. Na salonu automobila u Ženevi 2017. Citroën će se suočiti sa segmentom sportskih terenskih vozila i avanturama, jer će ponuditi karoserijske izvedbe s drugačijim stavom i morfologijom za doživljaje putovanja sa stilom bez trunke agresije, a prije svega udobnošću. Dva konceptna vozila, koja održavaju potpuno drugačiji mentalitet, prožeta pouzdanošću i svježim odnosom. Prvi koncept C-Aircross Concept ima visoke ciljeve, jer najavljuje prvo kompaktno sportsko terensko vozilo marke Citroën i pokrenut će svjetski prodor marke Citroën na segment sportskih terenskih vozila (SUV). Drugi se oslanja na kvaliteti novog SpaceTourera i poziva vas na bezgranično putovanje preko avanturističkog i savremenog dizajna namijenjenog dobrom osjećaju.

 • C-AIRCROSS CONCEPT

Citroën premijerno predstavlja odvažan konceptni automobil snažnog i živopisnog karaktera. C-Aircross Concept je Citroënova interpretacija kompaktnog sportskog terenskog vozila i predstavlja novu etapu u produktnoj strategiji marke. S ovim dizajnom karoserije, koji cilja na međunarodna tržišta, marka potvrđuje svoj prodor na automobilski segment sportskih terenskih vozila započet konceptom Aircross.

Njegov jedinstveni karakter bazira se na duhu novog C3 koji je prilagođen za drugi automobilski segment:

 • Dizajn: izrazit SUV: C-Aircross Concept svoju raznolikost u razredu sportskih terenskih vozila označava svojim snažnim, izvornim i svježim odnosom. Odlikuje se jedinstvenom morfološkom strukturom i nudi pravu ravnotežu između zaštite i tekućih linija. Njegova moderna silueta ima savremen dizajn koji je u kontrastu sa snažnim grafičkim elementima i naglascima u boji. Također je odraz prostrane putničke kabine u kojoj odabrane boje i materijali stvaraju tehnički i opušten ambijent u veoma prečišćenom stilu.
 • Udobnost: moderan SUV. Vrata vozila C-Aircross Concept se otvaraju u suprotnim smjerovima u zračni putnički prostor koji vas poziva u bezbrižnu avanturu. Koncept nudi ogromno prostora, velika i udobna sjedala te obilje svjetlosti zahvaljujući staklenom panoramskom krovu. U unutrašnjosti se mogu vidjeti temelji programa Citroën Advanced Comfort®i tehnologija u službi korisnosti, na primjer: prikazivač u boji u visini očiju, jednokraki obruč volana s intuitivnim prekidačima, kamera za vidljivost unazad te indukcijsko punjenje pametnih telefona. Zahvaljujući još jednoj inteligentnoj tehnologiji, t.j. Grip Controlu, C-Aircross Concept se je veoma dobro pokazao i izvan neutabanih puteva. Sistem koji poboljšava snagu vuče idealno je prilagođen karakteru ovog osvajača gradova i širih prostranstava i konceptnom vozilu osigurava savršenu udobnost u vožnji bez obzira na teren. C-Aircross Concept je dobro opremljen za svakodnevna putovanja po gradskim središtima, ali i za izlete u planine ili na more, kako sa porodicom tako i sa prijateljima i igra na kartu svestrane korisnosti.

 

 • SPACETOURER 4X4 Ë CONCEPT

Citroën će predstaviti na automobilu salona 2017. potpuno novo konceptno vozilo: SpaceTourer 4X4 Ë Concept, automobilsku interpretaciju iz kolekcije "Ë", jedinstvenog izbora savremenih i tehničkih proizvoda. Ovaj konceptni automobil potvrđuje jedinstveno stanje duha marke i donosi sve adute serijske izvedbe. Ima nadogradnju u 4x4 pogon poduzeća Automobiles Dangel, spoljašnju zaštitnu opremu i grafičke elemente te jedinstvenu unutrašnjost. Zbog svega toga predstavlja savremen i praktičan automobil koji je usmjeren u avanture i dobar osjećaj. Namijenjen je svima koji žele doživjeti opuštena putovanja sa stilom.

SpaceTourer 4X4 Ë Concept prati ljubitelje stila, ugodnog osjećaja i savremenih tehnologija po svim terenima:

 • Grafički i energičan dizajn. Kao vizualni naglasak osobnosti SpaceTourer 4X4 Ë Concept odlikuje se "kamuflažnim" profilom koji je u kontrastu s jedinstvenom obradom karoserije u predjelu poklopca motornog prostora i prtljažnih vrat. Oznaka "Ë", koja je neodvojivo povezana s imenom i historijom marke, se isto tako koristi kao grafički detalj koncepta SpaceTourer 4X4 Ë Concept. Unutrašnji ambijent je svijetao i topao, a sve dekorativne dodatke može svako prilagoditi svom ukusu. Izrada po mjeri vidljiva je prije svega na armaturnoj ploči i presvlakama. Plava, bijela i crna boja se sa svojim grafičkim izgledom nadovezuju na kolekciju "Ë".
 • Poziv na aktivnosti u slobodno vrijeme i avanture Svojim robusnim izgledom i višim podvozjem za 60 mm u usporedbi sa serijskom izvedbom SpaceTourer 4X4 Ë Concept postaje saputnik u intenzivnom životu i avanturista za aktivnosti u slobodno vrijeme. Opremljen je sistemom za pogon na sva četiri točka koji se može isključiti, a ovu nadogradnju je razvilo poduzeće Automobiles Dangel. Ovaj pogonski sistem koji pruža još više slobode nudi performanse opreme 4X4, a istovremeno osigurava ponašanje na cesti, performanse i sigurnost kojima se odlikuje SpaceTourer. Funkcija za terensku vožnju pruža mobilnost u slabijim uvjetima u vožnji i osigurava dobre uvjete za vožnju bez obzira na uvjete, posebno za vožnju do najljepših zimskih skijaških centara.
 • Udobnost i savremene tehnologije SpaceTourer 4X4 Ë Concept nudi viši položaj za vožnju i prijatan ambijent, a istovremeno je opremljen i novim tehnologijama za dobar osjećaj vozača i njegovih saputnika. Koncept, koji pojednostavljuje svakodnevne obaveze i koji je vjeran programu Citroën Advanced Comfort®, nudi posebno opremu koja služi boljoj korisnosti i sigurnosti vozila: prikazivač u visini očiju, poveziva navigacija 3D Citroën Connect Nav, Mirror Screen, aplikacija Share with U…
 1. NOVA TAKMIČARSKA EPOPEJA S TRKAĆIM AUTOMOBILOM C3 WRC

Sa tri naslova svjetskog prvaka među vozačima u džepu Citroën je u sezoni 2016. osvojio i treći naslov svjetskog prvaka među konstruktorima na FIA WTCC prvenstvu s vozilom C-Elysée. Nedavno je Citroën unio novu pokretačku snagu u prodoru na sportski automobilizam povratkom na FIA WRC prvenstvo. Citroënov tim već je dobro upoznat sa FIA WRC prvenstvom, jer je osvojio već osam naslova svjetskog prvaka u reliju WRC među konstruktorima i rekordnih 96 pobjeda. Takmičarsko prvenstvo je idealno prilagođeno tehničkoj osnovi novog C3 i njegovom energičnom karakteru. Citroën se odlučio za povratak u WRC sa novim C3 koji je simbol prodajne ofanzive marke.

Konceptno vozilo C3 WRC je dizajnirano na novom C3 od kojeg je preuzelo zaobljene linije i svjež izgled sa prepoznatljivim stilskim elementima: svjetla u dva nivoa, zaštite Airbump, dvobojni krov i detalji u boji. Naravno to je ultra sportska, mišićava i isklesana izvedba sa spektakularnim stilom spoljašnosti po kojem se razlikuje od novog Citroëna C3. Stil spoljašnosti konceptnog vozila C3 WRC bio je prilagođen automobilskom sportu, na što ukazuju odbojnici tamne boje koji ispostavljaju izgled vozila, a također i kromirana dvostruka strelica koja se proteže sve do prednjih LED svjetala. Posebna pažnja bila je posvećena i dekorativnim dodacima, posebno obrubima u žutoj boji koji naglašavaju učinkovite krivulje vozila. Zapravo su u skladu sa novim pravilnikom bili dizajnirani širina koncepta i aerodinamični dodaci na prednjem i zadnjem dijelu koji svojom veličinom i oblikom daju vozilu upečatljiv izgled.

Kod konačne trkaće izvedbe bit će naravno uzete u obzir sve izmjene. Među glavne izmjene se ubrajaju:

 • povećanje snage motora do približno 380 konjskih snaga, što omogućava posebno 36 mm veći promjer prirubnice turbokompresora;
 • veća sloboda u dizajniranju aerodinamike, što se odražava na 1875 milimetara širine, isturenom prednjem odbojniku i zadnjem blatobranu s ugrađenim usmjerivačima zraka;
 • širi zadnji spojler koji je pomjeren više unazad radi osiguranja veće aerodinamičnosti;
 • 25 kg smanjena masa vozila;
 • elektronska kontrola srednjeg diferencijala od sada je dozvoljena
 1. UDOBNOST: KONKRETNI KORACI DO AUTONOMNOG VOZILA

Udobnost je pravi zaštitni znak marke Citroën koji nije ograničen na ublažavanje nepravilnosti na cesti odnosno udobnosti sjedala, već obuhvata niz elemenata koji pružaju sve što je potrebno za dobar osjećaj u Citroënu. Ove specifične točke bile su 2016. predstavljene u okviru programa Citroën Advanced Comfort®. Jedan od njegovih stupova zasniva se na udobnosti duha za što je posebno zaslužno oslobađanje mentalnog tereta. Marka Citroën se zalaže za sve intuitivne tehnologije koje pojednostavljuju vožnju i pružaju bezbrižna putovanja. Citroën će u Ženevi predstaviti nadogradnju svog stručnog potkovanog znanja u oblasti pomoći u vožnji i autonomnog vozila. Iako za autonomna vozila još uvijek smatramo da su naučna fantastika, u stvarnosti su potpuno realna, što će nam Citroën i dokazati u Ženevi!

 • SISTEMI ZA POMOĆ U VOŽNJI KOJI SU DOSTUPNI ZA VOZILA IZ IZBORA

Korisni i jednostavni sistemi za pomoć u vožnji koji čine prvu konkretnu etapu prema autonomnom i povezivom vozilu su kod Citroëna već postali realnost. U izboru je dostupno više vrsta pomoći za sigurniju i bezbrižniju vožnju:

 • upozorenje na vozačevu nepažnju (dostupno za nova vozila C4 Picasso i Grand C4 Picasso, SpaceTourera, a uskoro i za novog C3) se odazove sa upozorenjem na prvo zanošenje vozila i vozaču prikaže vizualno upozorenje "Budite pažljivi" kojeg prati zvučni signal;
 • prepoznavanje prometnih znakova za ograničenje brzine i preporuka za brzinu vožnje (dostupno za novog C3, nova vozila C4 Picasso i SpaceTourera) prepoznaje prometne znakove za ograničenje brzine i vozaču prikaže te informacije na instrument tabli. Vozač može prikazanu brzinu memorirati kao referentnu vrijednost tempomata – limitatora brzine vozila;
 • automatsko prebacivanje dugih svjetala (dostupno za nova vozila C4 Picasso i Grand C4 Picasso te SpaceTourera) koje vozaču osigurava bezbrižnu i sigurnu noćnu vožnju s automatskim prebacivanjem sa dugih na kratka svjetla (i obrnuto), ovisno o uvjetima osvjetljenja u okolini i od prometa;
 • upozorenje na opasnost od sudara (dostupno za nova vozila C4 Picasso i Grand C4 Picasso te za SpaceTourera) vozača upozori na opasnost od naleta u vozilo koje vozi ispred pri brzini iznad 30 km/h. Prikaže se i začuje se neposredno prije aktiviranja automatskog kočenja;
 • Active City Brake odnosno automatsko kočenje u gradu (dostupno za C1 i Berlinga) pomaže u sprječavanju sudara do brzine 30 km/h i vozača postepeno upozorava na opasnost. Najprije ga upozori sa vizualnim i zvučnim upozorenjem, a zatim mu pomaže pri kočenju i na kraju čak automatski aktivira kočenje ako je potrebno;
 • Active Safety Brake (dostupno za nova vozila C4 Picasso i Grand C4 Picasso, SpaceTourera, a uskoro i za novog C3) je sistem za kočenje u nuždi koji pomaže u sprječavanju sudara do maksimalne brzine. Kamera na gornjem dijelu vjetrobranskog stakla prepoznaje prepreke, kao što su na primjer vozilo koje vozi u istom smjeru ili stoji ispred vozila. Ako prepozna situaciju u kojoj može doći do sudara, na to će upozoriti vozača. Ako vozač ne reagira, sistem će automatski zakočiti;
 • prilagodljivi tempomat (dostupno za SpaceTourera) omogućava vozaču da vozilu prepusti prilagođavanje brzine uzimajući u obzir brzinu vozila koje vozi ispred njega s radarskim senzorom koji je integriran u prednjem odbojniku. Sistem za automatsko podešavanje brzine smanjuje brzinu na 20 km/h samo sa djelovanjem na papučicu gasa;
 • prilagodljivi tempomat s funkcijom Stop (dostupno za nova vozila C4 Picasso i Grand C4 Picasso) opremljen je radarskim senzorom koji je ugrađen u prednji odbojnik i preko kojeg prepoznaje vozilo koje vozi ispred, te sa intervencijom na kočnicu i papučicu gasa održava sigurnosnu razdaljinu koju je vozač prethodnog izabrao, sve do zaustavljanja vozila. Tempomat omogućava podešavanje brzine od 30 km/h dalje i sve do 180 km/h, kontrolu brzine i razdaljine između vozila i ograničenje ubrzanja u krivinama;
 • upozorenje o nenamjernom prelasku vozne trake (dostupno za C1, novi C3, C4, C5 i SpaceTourer) vozača upozori da je vozilo prešlo preko podne crte bez uključenih smjernih pokazivača sa zvučnim signalom i vizualnom porukom na instrument tabli;
 • aktivno upozorenje o nenamjernom prelasku vozne crte (dostupno za nova vozila C4 Picasso i Grand C4 Picasso) pomaže prevladati pospanost ili samo trenutak nepažnje za volanom pri brzini iznad 65 km/h. Pomoću kamere na gornjem dijelu vjetrobranskoga stakla koja prepoznaje oznake na cesti sistem korigira smjer vožnje tako što vozača upozori kada detektira nenamjerni prelazak podne crte bez uključenih odgovarajućih pokazivača smjera. Ako vozač želi održati izabrani smjer vožnje, ne mora prihvatiti predlaganu korekciju i može volan čvrsto zadržati u određenom položaju;
 • sistem za nadzor mrtvog ugla (dostupno za novog C3, C4 i SpaceTourera) vozača s kontrolnom lampicom u vanjskom retrovizoru upozori o prisutnosti vozila u mrtvom uglu (lijevom ili desnom);
 • aktivni sistem za nadzor mrtvog ugla (dostupno za nova vozila C4 Picasso i Grand C4 Picasso) vozača upozori s kontrolnom lampicom u vanjskom retrovizoru o prisutnosti vozila u mrtvom uglu (lijevom ili desnom). Ako je vozilo opremljeno aktivnim upozorenjem o nenamjernoj promjeni vozne trake i ako vozač s uključenim pokazivačem smjera svejedno počne skretati u tom smjeru, sistem određenom silom djeluje na volan kako bi ga od toga odvratio i izbjegao sudar;
 • Park Assist (dostupno za C4 Cactus te nova vozila C4 Picasso i Grand C4 Picasso) pojednostavljuje parkiranje s automatskim upravljanjem manevra. Vozač mora upravljati samo s ubrzavanjem i kočenjem vozila, a sistem se pobrine o svemu ostalom. Djeluje uz povezanost sa sistemom za pomoć pri parkiranju naprijed i nazad, kamerom za pomoć pri vožnji unazad i funkcijom za mjerenje raspoloživog prostora, a može se povezati i sa sistemom Vision 360 koji okolinu vozila prikaže u ptičjoj perspektivi.

Ovi sistemi za pomoć u vožnji kao i svi ostali sistemi koji će biti dostupni za buduća Citroënova vozila dovest će nas direktno do autonomnog i povezivog vozila kao što je prototip Grand C4 Picasso

 • PROTOTIP GRAND C4 PICASSO

Citroën će na salonu automobila u Ženevi veoma upečatljivo predstaviti autonomno i povezivo vozilo. Naime, Citroënov Grand C4 Picasso već više od dvije godine vozi po ekspresnim cestama Evrope u potpuno automatskom načinu djelovanja. Prešao je već više od 120.000 kilometara u načinu "eyes-off". Na Citroënovom izložbenom salonu bit će predstavljano jedno od tih vozila.

Grand C4 Picasso predstavlja uspješnu kombinaciju monovolumenskog vozila i naglašenog stilskog dizajna, vrhunskog stupnja udobnosti i korisnih tehnologija i idealan je kandidat za razvoj inovacija autonomnog vozila kod marke Citroën. Vozač i njegovi saputnici se mogu udobno smjestiti u pravi salon na točkovima i uživati u vožnji, mogu se odmoriti i stići na odredište putovanja potpuno opušteni. Sistem koji djeluje kao pažljiv i siguran kopilot upravlja brzinom i smjerom vozila, a pritom uzima u obzir ograničenje brzine. Vozilo preuzme ulogu vozača u trenucima umora kada prepozna smanjenju vozačevu pažnju i time smanji opasnost od nastanka nesreće. Senzori u unutrašnjosti i spoljašnosti vozila detektiraju sve parametre okoline i analiziraju ponašanje vozača. Da bi se osigurala maksimalna sigurnost vozač tokom čitave vožnje zadržava kontrolu, tako da mu se na instrument tabli prikažu sve potrebne informacije. U skladu sa propisima zakonodavstva vozač zadržava kontrolu nad situacijom i može u svakom trenutku preuzeti kontrolu nad volanom.

Stupnjevi automatizacije vozila podijeljeni su u pet grupa: "hands-on" (s rukama), "hands-off" (bez ruku), "eyes-off" (bez pogleda), "mind-off" (bez razmišljanja) i "driverless" (bez vozača). Trenutno su bili već podnijeti novi zahtjevi za odobrenje proširenja spektra testnih vožnji s automatiziranim vozilom u načinu rada "eyes-off" na otvorenoj cesti, na osnovu kojih će biti moguće doći do zaključka da se vozilo u određenim slučajevima pod kontrolom vozača odaziva na odgovarajući način.

Od 2018. godine dalje bit će dostupna vozila s funkcijama za automatiziranu vožnju „pod kontrolom vozača“ koja će vozača rasteretiti u prometnim zastojima i neprijatnim situacijama na brzim cestama. Ova predaja kontrole nad vožnjom vozilu će osigurati sigurnost u onim fazama vožnje kada su vozači često nepažljivi i na taj način spriječiti većinu prometnih nesreća do kojih dolazi uslijed ljudske greške.

A od 2020. godine bit će dostupne funkcije za autonomnu vožnju bez pogleda "eyes-off" zahvaljujući kojima će vozač moći da preda kontrolu nad upravljanjem svom vozilu koje će obavljati vožnju bez njegovih interakcija i prije svega potpuno sigurno, dok će vozač moći da se posveti drugim aktivnostima u znatno prijatnijoj vožnji. Za predaju kontrole nad vožnjom vozač će imati na raspolaganju intuitivna, jednostavna i razumljiva korisnička sučelja preko kojih će moći potpuno jednostavno komunicirati sa svojim vozilom i u svakom trenutku imati mogućnost da ponovno preuzme kontrolu nad vožnjom. Autonomno vozilo će imati uspostavljenu vezu sa infrastrukturom i ostalim vozilima, što će mu omogućiti da optimalno skrati trajanje vožnje, smanji potrošnju goriva i unaprijed predvidi potencijalno opasne situacije na cesti.

 

 1. IZBOR VOZILA: POZIV NA PUTOVANJE
 • NOVI C3

Novi C3 je donio svjež vjetar u svijet automobilizma. Svestrano korisna limuzina sa petoro vrata bez bilo kakvih stereotipa za koju je od početka prodaje do danas bilo zabilježenih već 65.000 narudžbi najavljuje svoju različitost i ističe se od ostalih svojom živahnom, raznolikom i privlačnom osobnošću.

 • "Optimistic"zbog odvažnog dizajna. Već na prvi pogled je uočljiva jedinstvena morfološka struktura novog C3. Zbog visokog i karizmatičnog prednjeg sklopa i raskošnih oblina je njegov stav snažan i energičan. Zahvaljujući glatkim površinama, prepoznatljivom grafičkom dizajnu i bojama predstavlja trendovski model koji ide u korak s vremenom. Njegov jedinstveni stil naglašavaju brojne mogućnosti za individualizaciju izgleda.
 • "Human" zbog dobrog osjećaja kojeg pruža s programom Citroën Advanced Comfort® na kojem se zasniva dizajn. Odmah nakon ulaska u vozilu preuzet će vas intenzivan osjećaj ugodnog osjećanja zahvaljujući vizualnim i faktički udobnim sjedalima, panoramskom staklenom krovu koji putnički prostor obasjava svjetlošću, praktičnim mjestima za odlaganje, a također i raskošnim i za korisnika prijatnim površinama. Novi C3 će se pobrinuti za svoje putnike kao da se nalaze u čahuri ličinke, jer ublažava podražaje iz spoljašnjeg svijeta i zaštiti ih od posljedica nepravilnosti na cesti.
 • "Smart" sa tehnologijama koje idu u korak s vremenom poput ConnectedCAM Citroën™, kamere sa HD tehnologijom za širokougaono snimanje koja je poveziva i potpuno integrirana, tako da može fotografirati ili snimiti video snimke događanja u toku vožnje koje zatim možete objaviti i podijeliti s drugima na društvenim mrežama ili sačuvati u svojoj zbirci. Novi C3 nudi i sklop opreme koja vozaču olakšava život: poveziva navigacija 3D Citroën Connect Nav, kamera za pomoć pri vožnji unazad, upozorenja o nenamjernoj promjeni vozne trake i sistem za nadzor mrtvog ugla. Učinkovitost novog C3 osigurava i izbor efikasnih i učinkovitih motora: benzinski PureTech, dizelski BlueHDi i automatski mjenjač posljednje generacije EAT6.
 • NOVI C4 PICASSO I GRAND C4 PICASSO

Druga generacija Citroëna C4 Picasso koja je lansirana u 2013. godine i sredinom 2016. godine prošla je značajnu tehnološku modernizaciju i ostvarila veliki uspjeh sa više od 440.000 prodanih primjeraka koji su kupce uvjerili sa usavršenim dizajnom i izuzetnom udobnošću. Obje izvedbe modela C4 Picasso postale su dinamičnije i posebno prepoznatljive. Od ostalih se razlikuju po oštrom i izrazitom dizajnu sa dinamičkim linijama i jedinstvenim osvjetljenjem, kako na prednjem tako i na zadnjem dijelu. Njihov stil izražavaju potpuno nove proporcionalnosti, zahvaljujući kojima je bilo moguće spojiti kompaktnost sa prostranom unutrašnjošću i prikladnom zapreminom prtljažnika. Putnički prostor je osmišljen u duhu „lofta“, tako da nudi pročišćen i svijetao ambijent kao i materijale koji dodatno naglašavaju osjećaj kvalitete i ugodnog osjećanja. Ovom osjećanju doprinosi dinamička ravnoteža oba nova vozila C4 Picasso koja zahvaljujući savršeno dizajniranoj konstrukcijskoj osnovi EMP2 svim putnicima nudi bezbrižno ponašanje na cesti i Citroënovu udobnost.

Novi C4 Picasso i Grand C4 Picasso nude najbolju sintezu s područja monovolumenskih vozila preko:

 • atraktivnog dizajna s tekućim i modernim linijama koji naglašava njegov karakter i dinamičnost preko novog prednjeg dijela, novih 17-inčnih aluminijskih felgi, ponude dvobojnog krova i izbora četiri nove kombinacije unutrašnjeg ambijenta;
 • udobnost bez premca koju pružaju posebno dizajnirani ovjes, udobna sjedala, modularnost i osvijetljenost;
 • korisne tehnologije koje pojednostavljuju život i vožnju posebno s novom povezivom navigacijom 3D Citroën Connect Nav, hands-free prtljažnim vratima kod kojih se može prtljažni prostor otvoriti sa jednim samim pokretom noge, prilagodljivi tempomat s funkcijom Stop, aktivno upozorenje o nenamjernoj promjeni vozne trake, Active Safety Brake odnosno upozorenja na vozačevu nepažnju.
 • SPACETOURER

CITROËN se kao pionir na području porodičnih monovolumena i monovolumenskih vozila odlikuje sa zaista vrhunskim stručnim znanjem koje je potrebno za razvoj svestrano korisnih i prostornih vozila u kojima je boravak nadasve ugodan. Marka je sa modelom SpaceTourer nadgradila svoju ponudu i na taj način potvrdila da je u segmentu kombija sposobna prodrijeti jedan nivo više. Moderan i prožet čvrstim karakterom Citroën SpaceTourer sa tri karoserijske izvedbe i brojnim mogućnostima za uređenje unutrašnjosti donosi nam novi odgovor za potrebe porodica ili grupe prijatelja i profesionalne korisnike.

SpaceTourer predstavlja:

 • dizajn prožet čistim linijama za potpunu bezbrižnost. Stil vozila SpaceTourer je energičan i istovremeno uvjerljiv, a visoko postavljen prednji dio na cesti mu osigurava dominantno držanje i odražava njegov karakter;
 • učinkovita arhitekturna struktura koja će se pobrinuti za udobnost boravka, praktičnost i prilagodljivost najrazličitijim vrstama korištenja. Njegova modularna konstrukcijska osnova koja je proizašla iz platforme EMP2 nudi još više prostora u unutrašnjosti, veću zapreminu prtljažnika i praktičnije upravljanje. Po izboru su dostupne tri dužine, među kojima je i prava inovacija na tržištu, izvedba sa 4,60 metara dužine koja može primiti do 9 osoba. To je idealan saputnik za svakodnevne potrebe, bilo da se radi o provinciji ili gradu. Sa 1.90 m visine može jednostavno da uđe u sva parkirališta. Nadasve praktična izvedba opremljena je bočnim kliznim vratima sa hands-free upravljanjem, odižućim zadnjim staklom i brojnim mjestima za odlaganje;
 • udobnost za dobar osjećaj tijela i duha zahvaljujući gostoljubivoj unutrašnjosti, uzdignutom položaju za vožnju, sjedala s kliznim pomicanje koje možemo prema potrebi okrenuti i zastakljenom krovu. Za izuzetno dobar osjećaj u unutrašnjosti pobrinut će se i vrhunska zvučna izolacija i optimalna udobnost tokom vožnje;
 • tehnologije koje pojednostavljuju život kao što su na primjer prozirni ekran za prikaz podataka i 3D navigacija s internet vezom Citroën Connect Nav, a također i tehnologije za sigurnost, kao što su upozorenje na vozačevu nepažnju koja prepoznaju vozačevu nepažnju i upozorenje u slučaju naleta. Kombinacija tehnologija i usluga uz pomoć kojih je SpaceTourer na ocjenjivačkom protokolu EuroNCAP primio maksimalan broj pet zvjezdica.
 • dizelski motori posljednje generacije iz porodice BlueHDi sa do 180 konjskih snaga i sa 400 Nm okretnog momenta za najbolju potrošnju goriva i emisije CO2 u kategoriji («Best in Class») ovog automobilskog segmenta (BlueHDi 115 S&S BVM6: 5,1 l/100 km i 133 grama CO2) i kontrolu troškova upotrebe.
 • sistem za pogon na sva četiri točka s mogućnošću isključivanja kojeg je razvilo poduzeće Automobiles Dangel. Ovaj pogonski sistem, koji pruža još više slobode, nudi performanse opreme 4X4, a istovremeno osigurava ponašanje na cesti, performanse i sigurnost kojima se odlikuje SpaceTourer. Funkcija za terensku vožnju pruža mobilnost i u slabijim uvjetima u vožnji i osigurava mu dobre uvjete za vožnju bez obzira na dane uvjete, posebno za vožnju do najljepših zimskih skijaških centara.
 • C4 CACTUS

C4 Cactus je prepoznatljiv i upečatljiv kao što je to karakteristično za sva vozila koja su obilježila svoje doba.

 • CITROËN C4 Cactus nudi jedinstveni dizajn u kojem idu ruku pod ruku korisnost i estetika s čistim i glatkim površinama i tekućim formama. Po mjeri prilagodljivo vozilo sa mnogobrojnim izgledima predstavlja inovativno spajanje koji je primilo već više od 35 nagrada, između ostalih čak i prestižnu nagradu za automobilski dizajn "World Car Design of the Year2015".
 • C4 Cactus se od ostalih razlikuje po izuzetnoj udobnosti. Njegov putnički prostor je nezasićen, tako da vozaču i putnicima pruža prijatnu atmosferu i opuštenost. Niska armaturna ploča s vodoravnim linijama pruža putnicima na prednjim sjedalima više prostora i nudi veliko i jednostavno pristupno mjesto za odlaganje. Udobna i korisna prednja sjedala su veoma široka i dizajnirana kao sofa. Zbog novog automatskog mjenjača EAT6, koji je od sada dostupan po narudžbi, C4 je još više zavodljiv jer je postao udoban i prijatan za vožnju.
 • U C4 Cactusu su ugrađene korisne tehnologije koje su jednostavno dostupne i povezive te odlučno usmjerene u stvarne potrebe automobilista. Preko 7-inčnog ekrana na dodir, koji je dostupan serijski, može se pristupiti svim funkcijama modernog vozila, a na digitalnoj instrument tabli se nalaze osnovne informacije koje su potrebne vozaču tokom vožnje. Sa sistemima za pomoć u vožnji, kao što je Park Assist ili kamera za pomoć pri vožnji unazad, vozač će tokom vožnje biti potpuno opušten i miran.
 • E-MEHARI

E-MEHARI je kao pravi slobodni elektron u svijetu automobilizma duboko povezan s historijom marke i odlučno usmjeren u budućnost, sa svojom razigranošću podsjeća na svog prethodnika, legendarnog modela Méhari iz 1968. godine, a istovremeno je mnogo više od toga: optimističan kabriolet sa četiri mjesta za sjedenje, na 100% električni pogon sa modernim i zabavnim stilskim dizajnom. U najnovijoj fazi partnerstva sa grupom Bolloré Citroën potvrđuje svoju želju da ponudi drugačije automobile koji su puni svježine i optimizma. Savremen, jednostavan i nekonvencionalan Citroën E-MEHARI predstavlja originalno vozilo izrazitih boja, nadasve odvažnog karaktera i potpuno u duhu marke Citroën. E-MEHARI je onaj poseban auto sa svježim i izrazitim stilskim dizajnom koji će zavesti sve one koji su u potrazi za raznolikošću i optimizmom koji su zainteresirani za trendove i vode brigu o okolišu. U ponudi je:

 • jedinstvena osobnost sa nasmijanim prednjim dijelom koji je preuzeo stilske smjernice marke Citroën i brojne mogućnosti za individualizaciju izgleda sa četiri svježe i energične boje karoserije, dvije boje platnenog krova i dvije boje za sjedala;
 • zabavan i praktičan izgled, vjeran stanju duha originalnoj verziji i pojednostavljuje aktivnosti u slobodno vrijeme. Citroën E-MEHARI se ističe sa svojih 3,81 metara dužine, uklonjivim platnenim krovom, uzdignutim podvozjem i toplotno oblikovanom karoserijom od plastičnog materijala koji je otporan na koroziju i manje svakodnevne udarce. Pored toga vozilo se može oprati mlazom vode, unutrašnje i spoljašnje površine;
 • opuštena vozna iskustva zahvaljujući 100 % električnoj tehnologiji. Njegove akumulatorske baterije LMP® (litijeve metalne polimerne baterije) koje se zasnivaju na tehnologiji stručnog francuskog znanja grupe Balloré su sigurne i nisu osjetljive na vremenske promjene. Omogućavaju vožnju s najvećom brzinom 110 km/h, a njihova autonomija u gradskoj vožnji iznosi do 200 km. U potpunosti se napune u roku od 8 sati na jačini od 16 A ili u roku od 13 sati preko priključaka u domaćinstvu na jačini od 10 A.
 • EFIKASNI I UČINKOVITI MOTORI

Citroën ima u svom izboru motore i mjenjače najnovije generacije koji omogućuju opuštenu i smirujuću vožnju. Sa benzinskim motorima PureTech i dizelskim motorima BlueHDi Citroën nudi efikasna i učinkovita vozila u svim automobilskim segmentima, čime zadovoljava potrebe najrazličitijih klijenata i istovremeno poštuje okoliš sa smanjenom razinom emisija CO2.

 • Među benzinskim motorima možemo naći trocilindrične motore PureTech koji su poznati po voznoj udobnosti i niskim emisijama. Izvedba s turbokompresorom (110 KM in 130 KM) je dva puta uzastopno ponijela titulu "Engine of the Year" za motor 2015. i 2016. godine.
 • Dizelski motori BlueHDi djeluju u povezanosti sa sistemom za naknadnu obradu ispušnih gasova preko tehnologije za selektivnu katalitičku redukciju (SCR) koja je ugrađena ispred filtera krutih čestica (FAP) i omogućava obradu dušikovih oksida (NOx) koje ispuštaju dizelski motori. Sistem SCR danas priznaje već cijela struka kao najučinkovitiji sistem za obradu dušikovih oksida (NOx).

Citroën ima za skoro sve modele iz prodajnog programa u ponudi i novi automatski mjenjač EAT6 u kombinaciji sa tehnologijom Stop&Start. Mjenjač nudi zaista obilje užitaka u vožnji zahvaljujući nadasve tekućim i brzim mijenjanjem brzina i smanjenom potrošnjom. Novi C3 i C4 Cactus mogu biti opremljeni sa tim automatskim mjenjačem najnovije generacije zajedno sa motorom PureTech 110 S&S.

 1. USLUGE: ZA JEDNOSTAVNIJI ŽIVOT

Citroën je raširio svoju paletu usluga kako bi u svoje odnose sa klijentima unio još više transparentnosti i korisnicima u svakodnevnoj upotrebi osigurao mirnija putovanja i lakšu vožnju te istovremeno osavremenio pristup mobilnosti.

 • ODNOSI SA KLIJENTIMA
 • Sa uslugom Citroën & Vous Citroën se zalaže za transparentnost kako bi dobio povjerenje svojih klijenata. Marka Citroën nastavlja da teži svom cilju da bi obogatila ponudu usluga i svojim klijentima ponudila jednostavan pristup rješenjima za mobilnost te bezbrižna i mirna iskustva, kako na internetu tako i u koncesiji. Preko aplikacije Citroën & Vous klijenti mogu nakon svake intervencije u radionici ocijeniti da li je bilo čisto, da li su bili postupci izvršeni bez prethodne saglasnosti i u slučaju nezadovoljstva mogu pozvati marku u roku od 24 radna sata. Usluga Citroën Assistance XL obuhvata 7 godina pomoći koja je u slučaju nesreće, kvara ili pucanja gume na raspolaganju 24 sati na dan, sedam dana u tjednu.
 • Mobilna aplikacija My Citroën, koja omogućava da se iskustva tokom vožnje prenesu na pametan telefon. U aplikaciji My Citroën korisnici mogu kreirati svoj vlastiti profil i preko nje pristupiti brojnim informacijama o najbližem prodajnom mjestu, mogu pratiti potrošnju goriva svog vozila, dobiti savjete o održavanju, potražiti parking mjesto za svoje vozilo ... Mogu se i dogovoriti za termin u radionici i zamoliti za predračun za servisni pregled.
 • Nova aplikacija Scan My Citroën će obogatiti nova iskustva korisnika koje marka Citroën nudi za ugodan osjećaj svojih klijenata. Kod Citroëna neće više biti problema sa automobilom zahvaljujući rješenju "Feel Good"! Potpuno besplatna mobilna aplikacija koja je dostupna za iOS i Android nudi upute za korištenje 2.0, što će pojednostaviti vaš život. Trenutno je dostupno za vozila: C1, novi C3, C4 Cactus, nove C4 Picasso i Grand C4 Picasso. Aplikacija je prevedena na 28 jezika i bit će lansirana širom svijeta do kraja prvog kvartala 2017. U okviru njenih intuitivnih i interaktivnih funkcija možemo pronaći:
  • funkciju "skeniranje" u povezanosti s fotoaparatom pametnog telefona automatski prepoznaje onaj dio vozila prema kome korisnik usmjeri svoj objektiv (na primjer upravljački prekidači na volanu) i odmah mu ponudi upute s informacijama i prateće savjete za korištenje;
  • vizualna pretraga: sa zumiranjem raznih slika koje su mu dostupne (u unutrašnjosti i spoljašnosti vozila) korisnik može jednostavno pristupiti sadržaju uputa koja se odnose na zumirano područje;
  • spisak kontrolnih lampica: u galeriji se nalaze sve kontrolne lampice vozila. Kada korisnik pronađe traženu kontrolnu lampicu mora samo kliknuti na nju i prikazat će mu se njeno značenje i prateći savjeti.
 • Na internetskoj stranici Citroën CarStore (citroencarstore.fr) koja je dostupna 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, mogu se odmah usporediti sva nova vozila iz ponude koja su na zalihi mreže Citroën. Pored toga je moguće preko nje i neposredno rezervirati odabrani model, i to jednim samim klikom bez kretanja. Nakon što korisnik internetske stranice odabere vozilo koje odgovara njegovim očekivanjima, može u samo nekoliko sekundi i unijeti rezervaciju za svog Citroëna. Korisnik mora nakon odabira modela samo kliknuti na «Rezervaciju vozila», navesti da li želi prodati rabljeno vozilo i platiti kauciju u visini od 250 € za rezervaciju vozila. U istom trenutku se korisniku pošalje elektronska poruka s obavještenjem da je vozilo tri dana rezervirano za njega (i u posljedici toga povučeno iz prodaje). Prodajno mjesto ga kontaktira u najkraćem mogućem vremenu radi dogovora o terminu sastanka. Ova zaista prava strategija e-poslovanja je premijerno dostupna za automobilsku marku za široki krug potrošača. Uslugu mjesečno posjeti 150.000 posjetitelja (prosjek u 2016. godini).
 • Citroën Advisor (citroen-advisor.fr) internetska stranica za interaktivno izražavanje mišljenja o marki Citroën, koja je dostupna u 22 države. Ne samo da je to prva takva internetska stranica među proizvođačima automobila, već je dobila i certifikat NF Service za upravljanje mišljenjima klijenata putem interneta. Od 2014. godine dalje klijenti mogu na njoj objaviti svoje mišljenje o kvaliteti prodajnih mjesta, bilo da se radi o kupovini novog vozila ili posjećivanju radionice. Internetska stranica je tokom 2016. godine bila ažurirana, tako da vlasnik novog Citroëna može dati ocjenu i mišljenje o svom novom vozilu i svoja iskustva podijeliti sa drugima. Na internetskoj stranici Citroën Advisor su klijenti do sada objavili već više od 100.000 mišljenja o prodajnim mjestima i o vozilima s prosječnom ocjenom 4,7 zvjezdica od 5 mogućih.
 • U UNUTRAŠNJOSTI MODEL CITROËNA
 • Citroën Connect Nav, koji je prvi put predstavljen s vozilom SpaceTourer, a zatim i sa novim C4 Picasso i Grand C4 Picasso te novim C3, je najnovija generacija 3D povezive navigacije koja djeluje u povezanosti sa 7-inčnim ekranom kojim se može upravljati vrhovima prstiju i opremljena je funkcijom glasovnog prepoznavanja za upravljanje funkcija navigacije, telefona i medijskih uređaja bez skretanja pogleda sa ceste. Nudi i povezive usluge, kao što su na primjer prometne informacije u stvarnom vremenu, cijene benzinskih servisa i parkirališta, vremensku prognozu, prikaz opasnih dionica (uz doplatu) i doživotno besplatno ažuriranje mapa četiri puta godišnje i s tim povezanih paketa Citroën Connect Nav za razdoblje od 3 godine. U sistem je integrirana i funkcija Mirror Screen, koja omogućava sigurno pregledavanje aplikacija sa pametnog telefona na 7-inčnom ekranu na dodir vozila za veoma veliki broj kompatibilnih pametnih telefona.
  • Apple CarPlay™ omogućava korisnicima kompatibilnih pametnih telefona iPhone telefoniranje, pregledavanje mapa, slušanje muzike i pristup porukama na potpuno intuitivan nač
  • MirrorLink® omogućava korisnicima kompatibilnih pametnih telefona Android pristup aplikacijama Sygic (navigacijski sistem), iCoyote (opasnosti na cesti), MiRoamer (internetske radio stanice) i Audioteka (audio knjige).
  • Android Auto od sada dopunjuje ponudu za korisnike kompatibilnih pametnih telefona Android sa jednostavnim i intuitivnim sučeljem na kojem su dostupne neophodne aplikacije poput Google Maps za navigaciju, Google Play Musique ili Spotify za muziku.
 • Citroën Connect Packs je paleta usluga koja će obogatiti sistem Citroën Connect Box s paketom SOS & asistencija i klijentu pružiti veću bezbrižnost i jednostavniju svakodnevnu upotrebu. Navedenu paletu čine paket Monitoring (virtualna servisna knjižica i osobni savjeti na osnovu eko vožnje), paket Mapping (parkiranje vozila pomoću geolokacije, informacije o korištenju vozila u prethodno određenim područjima i razdobljima te u nekim državama i o korištenju vozila iznad dozvoljene brzine) i paket Tracking (geolokacija vozila u slučaju krađe).
 • PONUDA ZA MOBILNOST
 • Citroën Rent&Smile je pregledna i jednostavno pristupna ponuda za kratkoročni najam koju nudi mreža Citroënovih koncesionara. Klijent mora samo rezervirati vozilo po svom izboru preko specijaliziranog call centra i zatim poći u prodajno mjesto na preuzimanje vozila.
 • Citroën Earn&Drive nudi vlasnicima Citroëna mogućnost da svoje vozilo ponude u najam drugim fizičkim osobama i tako u neposrednoj blizini kuće ili blizini aerodroma i željezničkih stanica oslobode besplatno i sigurno parking mjesto. Tokom trajanja parkiranja klijentov automobil je drugima na raspolaganju, a klijent je s obzirom na prijeđene kilometre shodno tome odgovarajuće nagrađen. Earn&Drive upravlja za klijenta najmove i vozilu pruža osiguranje kod osiguravajućeg društva MAIF, partnerskog društva ove ponude.
 1. IZLOŽBENI PROSTOR: DINAMIČNOST I DOBAR OSJEĆAJ

Citroën želi posjetiteljima ponuditi opuštajuća i izrazito bogata iskustva, zato se je odlučio svoju marketinšku poziciju "Be Different, Feel Good" prenijeti i na svoj izložbeni prostor, gdje će u raznim područjima na ukupnoj površini od 850 m2 biti izražene vrijednosti optimizma i dobrog osjećaja preko mekanih i toplih materijala.

 • Posjetitelja će prilikom dolaska na izložbeni prostor privući područje namijenjeno konceptu C-Aircross Concept posebno sa ukrašenim zidovima u mekanoj membrani koji se poigravaju svjetlošću i posjetitelja pozivaju da uđe. U prostoru koje je zahvaljujući ogromnom pomičnom ekranu u stalnom pokretu posjetiteljima će biti premijerno na svijetu predstavljeno konceptno vozilo C-Aircross Concept. Tamo će posjetitelji moći da upoznaju njegovu jedinstvenu morfologijsku strukturu i njime pobjeći u nepoznato i avanture. Ogromni ekran na kojem se prikazuje film o ovom konceptu dizajniran je kao vitrina koja nam u određenim intervalima preko spektakularnog mehanizma raskriva ovog osvajača gradova i širokih prostranstava. Kuća La Maison Citroën u samom središtu izložbenog prostora nudi vizualna i istovremeno senzorička iskustva, a osim toga omogućava i uvid u nove koncepte prodajnih mjesta Citroën. Izložene će biti i dvije unikatne skulpture koje će kao i u prodajnom salonu predstavljati paletu boja i materijala koji su dostupni za modele iz prodajnog programa. Prva skulptura "I love Citroën", koja je izrađena na 3D štampi i u cjelini proizvedena u Francuskoj, sastavljena je od 1284 komada u obliku dvostruke strelice koji zajedno prikazuju logotip marke. Druga "I Feel Citroën" od napuhavajućeg drveta (patentirana tehnika) napravljena je u francuskom poduzeću ARCA koje se bavi izradom drvenih proizvoda. Magična i estetska skulptura je unikatno umjetničko djelo, na površini u cijelosti izrađeno od drveta koja prikazuje disanje, udisaj, život i na svoj način prikazuje historiju marke koja će uskoro slaviti stogodišnjicu i koja se neprestano obnavlja, jer čovjeka postavlja u središte svoje pažnje.
 • Kutak WRC predstavlja svjetsko reli prvenstvo s trkaćim automobilom C3 WRC koji će se predstaviti svojim učinkovitim i izvanrednim oblinama i animaciji u 3D tehnici za izuzetna virtualna iskustva u svijetu automobilskog sporta.
 • Područje namijenjeno konceptu SpaceTourer 4X4 Ë Concept bit će prožeto smjernicama avanture i bijega u nepoznato za sve one koji žele zakoračiti u svijet sa stilom i potpuno opušteno.
 • Na prostoru koji je namijenjen interaktivnom virtualnom muzeju Citroën Origins posjetitelji mogu uživati u bogatom i jedinstvenom nasljeđu i uz nekoliko klikova upoznati bogato i jedinstveno nasljeđe marke. Od vozila Type A do novog C3 pa sve do modela Type H, Xsara WRC ili konceptnog vozila Activa 1 ... U virtualnom muzeju Citroën Origins se nalaze legendarni modeli marke, osobna i gospodarska vozila, konceptni automobili, a također i trkaća vozila, sve to na jednoj samoj internetskoj stranici. Klikom na vozilo prikazat će se ključni brojevi, pogled od 360° i zvukovi (pokretanje motora, sirena, pokazivači smjera …) za nezaboravna interaktivna istraživanja. Raznovrsno i zabavno putovanje bit će obogaćeno brojnim fotografijama, dokumentima iz pojedinih razdoblja (crteži posjetitelja, reklame …) i tipična muzika svakog desetljeća.
 • Pored oblikovno usavršenih kutaka za odmor, koji će biti opremljeni udobnim i živopisnim sjedalima, VIP gostima je na raspolaganju i caffe baru Le Café André nazvan po osnivaču marke Andréu Citroënu. U ovom gostoljubivom prostoru udaljenom od gužve posjetitelji će moći da se sastanu i izmijenjaju nekoliko riječi.

Obilazak interaktivnog muzeja Citroën Origins: http://www.citroenorigins.fr/fr