DS 7 CROSSBACK: novi SUV MARKE DS, INOVATIVNOST I STRUČNO POTKOVANO ZNANJE IZ PARIZA

"DS 7 CROSSBACK otvara vrata drugoj generaciji modela DS koji sve od svojih početaka važi za vizionarsku automobilsku marku. Tehnološki usavršeno i elegantno sportsko terensko vozilo, koje će biti dostupno na svim svjetskim tržištima, spaja stručno potkovano znanje iz Francuske sa zanatskim znanjem i tehnološkim inovacijama. Njegova vrhunska oprema pruža korisniku bezbrižnu i visoku učinkovitost," Yves Bonnefont, generalni direktor DS Automobiles

"DS 7 CROSSBACK će očarati vizionare pionirskog duha, strastvene pristalice najnovijih trendova, ljubitelje automobilskog sporta i umjetnosti ... sve kupce koji teže za novim automobilskim iskustvom i jedinstvenim užitkom. Stvorili smo vozilo koje će ostaviti značajan pečat u svom vremenu." Eric Apode, direktor prodajne palete i razvoja DS Automobiles

SADRŽAJ

Karizmatičan dizajn

 1. Predivan proizvod
 2. ... kojeg svi odmah prepoznaju, kako danju tako i noću, kako sa prednje tako i sa zadnje strane.
 3. Dva široka ekrana, jedno inovativno korisničko sučelje

Jedinstvena izvrsnost stručnost francuskog znanja

 1. Pet inspiracija za unutrašnjost prema vašem vlastitom izgledu
 2. Elegancija plemenitih materijala
 3. Zaokupljenost detaljima kao pravilo ponašanja

Tehnologije za veću učinkovitost i bezbrižnost

 1. Užicima prožeta vožnja
 2. DS PILOT: na putu do autonomnog vozila
 3. DS SAFETY: pažnja u svakom trenutku
 4. DS LOUNGE: bezbrižna vožnja i ovjes DS 21. stoljeća

Prilozi:

 • DS 7 CROSSBACK koncentrat inovacija
 • Osvjetljenje DS ACTIVE LED VISION
 • Iskustva DS LOUNGE
 • Partnerstvo: stručno potkovano znanje francuskih majstora spojeno u vozilu DS 7 CROSSBACK

Karizmatičan dizajn

"Vodeća smjernica svih etapa dizajna modela DS 7 CROSSBACK bila je želja za izražavanjem prefinjenosti, izvrsnosti i najboljeg stručnog znanja. Rezultat je sada tu. Karizmatično vozilo sa oblikom karoserije idealnih odnosa. Potpuni spoj snage i prefinjenosti." Thierry Metroz, direktor dizajniranja DS

Predivan proizvod ...

Karizmatično vozilo DS 7 CROSSBACK, koje se odlikuje mišićavim i emotivnim oblinama, već na prvi pogled očarat će vas svojim idealno raspoređenim linijama i jedinstvenim karakterom.

Vertikalno ugrađeni prednji dio DS WINGS kao pravi statusni simbol ukazuje na plemenitost, učinkovitost i karizmu vozila DS 7 CROSSBACK. Šestougoani oblik ukrasne maske zaokružuje novu rešetku s dijamantnim učinkom i upečatljivim logotipom DS na sredini. Središnji nabori ucrtavaju os poklopca motornog prostora od aluminija i naglašavaju logotip DS. Ispostavljeni rubovi prednjih i zadnjih blatobrana ucrtavaju bočnu stranicu i ispostavljaju mišićne površine ovog mišićavog sportsko terenskog vozila. Na zadnjem dijelu nalaze se prtljažna vrata zaobljenih linija.

... kojeg svi odmah prepoznaju, kako danju tako i noću, kako s prednje tako i sa zadnje strane.

Od nastanka marke DS, ispostavljanje svjetlosnog potpisa predstavlja središnji stup dizajniranja DS. U prednje farove ugrađeni su LED moduli nazvani DS ACTIVE LED VISION, koji su obrađeni kao komadi pravog nakita. Prilikom otvaranja vozila DS 7 CROSSBACK zasvijetle u ljubičastoj boji i okrenu se za 180°. Inovativan i nezaustavljivo privlačan praznik za oči i tehnološko napredna, hipnotička i fascinantna učinkovitost! Danju su tu i vertikalno raspoređena dnevna svjetla u obliku bisera koja zajedno sa kaskadnim pokazivačima smjera naglašavaju svjetlosni potpis marke kojeg svako odmah prepoznaje.

Osim toga, zadnja svjetla imaju također značajan utjecaj na učinkovitost i originalnost svjetlosnog potpisa vozila DS 7 CROSSBACK, jer se zasnivaju na tehnologiji 3D Full LED. U njihovu završnu obradu uključen je trodimenzionalni motiv ljuski koji je bio dizajniran neposredno prema avangardnom stilu najnovijeg konceptnog vozila marke DS E-Tense. Kod razvojnog dizajniranja ovog predivnog svjetlosnog potpisa nazvanog DS 3D REAR LIGHTS, stručnjaci marke DS poslužili su se vrhunskom tehnologijom: lasersko graviranje koje je garancija za izuzetnu preciznost.

Dva široka zaslona, intuitivno sučelje

Izraz "avangardnost" dolazi do pravog značenja riječi i u unutrašnjosti, preko dva 12-inčna ekrana. To je jedinstvena ponuda ovog automobilskog segmenta. Prvi ekran visoke rezolucije je među konkurentima automobilskog segmenta SUV prava inovacija, jer pojednostavljuje navigaciju, upravlja multimedijskim korisničkim sučeljem, cjelokupnim sklopom ponude DS CONNECT i Mirror Screen. Drugi ekran namijenjen digitalnoj instrument tabli može se podešavati po mjeri. Oba ekrana su zbog svoje veličine i izgleda bitan element tehnološkog izgleda unutrašnjeg prostora: grafički dizajneri marke DS, specijalizirani za korisnička sučelja, razvili su posebnu grafičku okolinu koja korisniku pruža jedinstvena iskustva i podešavanja po mjeri preko pozadine koja podsjeća na logotip DS. Funkcije središnjeg ekrana na dodir nude savremenu i jednostavnu upotrebu.

Jedinstvena izvrsnost stručnog francuskog znanja

"Svaki od DS-a je odraz želja njegovog vlasnika i spaja brojna stručno potkovana i jedinstvena rješenja. Naši dizajneri, inženjeri, kožari … su za izradu presvlaka unutrašnjosti spojili cjelokupno svoje stručno znanje i odabrali najplemenitije materijale u koje su uložili svoju umjetničku preciznost." Thierry Metroz, direktor dizajniranja DS

Pet inspiracija za unutrašnjost prema vašem vlastitom izgledu

Savremena i elegantna unutrašnjost vozila DS 7 CROSSBACK odraz je stručno potkovanog znanja timova DS. Kao vjeran predstavnik filozofije stila DS, dakle personalizacije izgleda, nudi pet različitih kombinacija unutrašnjosti odnosno pet ambijenata Inspirations koji će zadovoljiti ukuse i želje svakog pojedinca, jer odražavaju njegov temperament.

U čast Parizu, kolijevci marke, su ambijenti Inspirations DS nazvani Bastille, Rivoli, Faubourg i Opéra, a naravno ne smijemo zaboraviti na ambijent Performance Line u duhu Grand Tourisme iz istoimene linije koju je marka DS nedavno lansirala.

Elegancija plemenitih materijala

"Svaki pojedinačni materijal i svaki pojedinačni detalj svjedoči o inspiraciji iz svijeta visoke mode: plemenitost i senzualnost do svakog najmanjeg detalja," Thierry Metroz

Kao izraz poštovanja prema tradiciji zanatskih poslova, svi pojedinačni detalji i potpuno svi materijali (pravo drvo, Alcantara®, zrnasto i napa koža) ambijenata Inspirations bili su posebno brižljivo izrađeni, obrađeni i ugrađeni u vozilo. Navedeni materijali su ugrađeni na široke, okružujuće i korisnički predusretljive površine: od armaturne ploče do vratnih ploča, također na konzole i sjedala, kako bi se putnici i vozač udobno smjestili u ovom prijatnom ambijentu.

Kao i kod svih modela DS, i ovdje je volan prekriven kožom. Kao odraz neprestane brige o detaljima, ručke vrata i središnji dio volana (poklopac sigurnosnog jastuka) mogu biti prekriveni kožom, što je karakteristično za veoma retku završnu obradu. S obzirom na odabrani ambijent Inspiration okretljiv kotačić središnjeg ekrana može biti u cijelosti ugrađen u kristalnom staklu.

Zaokupljenost detaljima kao pravilo ponašanja

DS 7 CROSSBACK gaji i stilske zapovjedi koje je DS uzeo u obzir kod svojih najnovijih kreacija. Diskretno su ugrađene i mnogobrojne prepoznatljive karakteristike: presvlake sjedala u napa koži kvalitete remena ručnog sata i sa šavovima u bisernom uzorku po uzoru na armaturne ploče i vratne ploče. Klavirske tipke (toggle-switches) na središnjoj konzoli ukrašene su dekoracijom "guillochage Clous de Paris".

Što predstavljaju dekoracije guillochage i biserni uzorak?      

U duhu prefinjene elegancije marke DS i DS 7 CROSSBACK se odlikuje jednom od najljepših tehnika završne obrade iz svijeta luksuzne izrade satova, to je dekoracija "guilloché". Ova umjetnička majstorija koja potiče iz 16. stoljeća i danas krasi brojčanik, kućište ili mehanizam ručnog sata. Ugravirane figure sastavljene od međusobno prepletenih i poprečnih crta mogu biti vrlo raznolike. "Guillochage" zahtjeva kako umjetničko tako i tehničko znanje, a posebno majstoriju fine mehanike. Ovaj tip dekoracije se zbog svoje kompleksnosti koristi isključivo za luksuzne ručne satove.

Najklasičniji od svih dekorativnih motiva je upravo "guillochage Clous de Paris", posebno zbog svoje ljepote, preciznosti i ravnoteže. Izumio ga je Abraham-Louis Breguet, osnivač francuske marke satova Breguet, koji je ovu tehniku uveo u izradu satova 1786. godine. Kod takvog ornamenta se površina ukrasi sa malim ekserčićima s piramidalnom glavom koji su međusobno odvojeni malim brazdama.

Kao što već samo ime govori, biserni uzorak prikazuje motiv u obliku bisera. Inspiracija je preuzeta od tehnike vezenja koja se koristi u svijetu visoke mode i omogućava izradu visoko prefinjenih detalja. U duhu ove značajne francuske tradicije, naši kožari su se u potpunosti spontano odlučili da za obradu unutrašnjosti vozila i izradu presvlaka koriste ovaj biserni uzorak i pretvore ga u svoj prepoznatljiv znak.

Animirano vrijeme

DS se je za svoje sportsko terensko vozilo s vrhunskim tehnologijama i dugom tradicijom odlučio produžiti partnersku saradnju s poduzećem B.R.M Chronographes i ekskluzivno izraditi animirani sat B.R.M R180. Sat koji je veličanstveno ugrađen na armaturnoj ploči izađe iz kućišta pri pokretanju vozila DS 7 CROSSBACK i zavrti se oko svoje ose.

Od Divine DS do DS 7 CROSSBACK, od DS E-TENSE do DS 7 CROSSBACK

"Inovacije konceptnih vozila marke DS unose život i odvažnost vozilima serijske proizvodnje," Thierry Metroz, direktor dizajniranja DS.

Tako su na primjer svih pet ambijenata "Inspirations" modela DS 7 CROSSBACK prvi put predstavljeni već septembra 2014. godine zajedno sa konceptnim vozilom Divine DS s mogućnostima za personalizaciju izgleda iz visoke mode.

Svjetlosni potpis DS ACTIVE LED VISION na prednjem dijelu i svjetla s motivom ljuski na zadnjem dijelu, dekoracija "guillochage" i motiv "Clous de Paris", motorizirani sat poduzeća B.R.M Chronographes i saradnja s markom Focal® proizašli su iz konceptnog vozila DS E-TENSE koje je bilo otkriveno 2016. godine.

Vrhunska tehnologija za veću učinkovitost i bezbrižnost

"Hibridni benzinski pogonski sklop sa 300 konjskih snaga s punjenjem, pogon na četiri točka, 8-stupanjski automatski mjenjač, DS NIGHT VISION, DS ACTIVE SCAN SUSPENSION: naši inženjeri su opremili model DS 7 CROSSBACK s najučinkovitijim poboljšanjima za osiguranje visoke učinkovitosti i sigurnosti." Eric Apode, direktor prodajne palete i razvoja DS.

Užicima prožeta vožnja

Učinkoviti hibrid E-Tense: 300 konjskih snaga, pogon na četiri točka i 60* km u načinu s nultom emisijom

"Od sada će svaki model DS biti dostupan kao učinkovita izvedba na hibridni ili električni pogon. Nazvat ćemo ih E-Tense," izjavio je Eric Apode na svjetskom salonu automobila u Parizu 2016. godine. Ambicije su postale realnost sa hibridnim benzinskim pogonskim sklopom sa 300 konjskih snaga s punjenjem i pogonom na četiri točka koji će za model DS 7 CROSSBACK biti dostupan od proljeća 2019. godine dalje.

"Hibrid marke DS je efikasan i učinkovit, a istovremeno pruža putnicima udobnost boravka i veliku zapreminu prtljažnika," dodao je Eric Apode. To vrijedi i za vozilo DS 7 CROSSBACK zahvaljujući maštovitoj i jedinstvenoj arhitekturnoj strukturi: električno napajan automatski mjenjač koji je ugrađen u poprečnom položaju. Akumulator, koji osigurava električno napajanje zadnje osovine, ima kompaktan dizajn i ugrađen je ispod putničkog prostora. Uz takav raspored bilo je moguće u predjelu zadnjih sjedala dobiti ravan pod: doista velika prednost s aspekta udobnosti boravka.

Korisnik ima na cesti osigurane izuzetne dinamične performanse i veliku autonomiju, jer njegovo sportsko terensko vozilo može u načinu rada sa nultom emisijom prijeći do 60 kilometara, a istovremeno raspolaže prostranom unutrašnjošću i neobično velikom zapreminom prtljažnika.

Motor E-TENSE, hibrid marke DS

DS 7 CROSSBACK ima ugrađen hibridni pogonski sklop kojeg čine:

 • benzinski motor s unutrašnjim izgaranjem sa 200 konjskih snaga,
 • dva električna motora (jedan naprijed i jedan nazad). Snaga, koju dva električna motora (svaki 80 kW i ukupno do 90 kW) posreduju motoru s unutrašnjim izgaranjem, pomaže ukupno razvijanju 300 konjskih snaga.
 • električno napajan automatski mjenjač sa osam brzina koji je poprečno ugrađen na prednjoj osovini između motora s unutrašnjim izgaranjem i električnog motora,
 • kompaktan litij-ionski akumulator sa snagom od 90 kW koji je ugrađen u podu,
 • električno napajana zadnja osovina koja izvedbama 4x4 pruža izuzetne performanse. Najveći okretni moment u načinu rada 4x4 koji postiže 450 Nm, a istovremeno osigurava fleksibilno djelovanje i visoki odziv za izuzetnu bezbrižnu vožnju.

Dostupna su tri načina rada korištenja: 100 % električni način rada (ZEV), hibridni način za duge razdaljine bez punjenja (HEV) i kombinirani način (SPORT). Takva tehnologija omogućava punjenje akumulatora u fazi usporavanja ili tokom vožnje preko motora s unutrašnjim izgaranjem.

Tokom korištenja u 100 % električnom načinu rada akumulator 13 kWh osigurava do 60 km* autonomije.

Preko klasičnog priključka 16 A (standardni način) punjenje se obavi u 4h 30.

Preko utičnice električne mreže u domaćinstvu 32 A (ubrzani način) izvede se u manje od 2h 30 zahvaljujući 6,6 kW punjaču.

* Mjerenje prema homologacijskom ciklusu MVEG (kombinirana vožnja).

Šest motora dinamičnog temperamenta

Pored hibrida E-TENSE će DS 7 CROSSBACK imati u ponudi pet efikasnih i učinkovitih motora s unutrašnjim izgaranjem (Euro 6.2) i lansirat će novi 8-stupanjski automatski mjenjač posljednje generacije (EAT8):

 • tri benzinska motora (THP 230 S&S EAT8, THP 180 S&S EAT8 ili PureTech 130 S&S BVM6,
 • i dva dizelska motora (BlueHDi 130 S&S BVM6 i također EAT8 ili BlueHDi 180 S&S EAT8).

Različiti motori opremljeni su najusavršenijim tehnologijama (tlak ubrizgavanja do 200 bari kod motora THP, sistem Stop&Start, ...), koji osigurava emisije CO2 na razini najboljih u automobilskom segmentu. Sa takvom opremom DS 7 CROSSBACK pruža bogate užitke u vožnji i bezbrižnost za volanom.

8-stupanjski automatski mjenjač (EAT8): svjetska premijera za sportsko terensko vozilo DS

Mjenjač Efficient Automatic Transmission EAT8 je mnogo više od samo 8-stupanjskog mjenjača. Radi se o važnom elementu funkcije za autonomnu vožnju s kojima raspolaže DS 7 CROSSBACK. Osigurava nižu potrošnju goriva i obilje vozne udobnosti zahvaljujući posebno novim strategijama mijenjanja brzina.

Ukratko,

 • 4 % niža potrošnja goriva u odnosu na prethodni 6-stupanjski mjenjač zahvaljujući novoj strategiji za upravljanje Stop & Start koja se može uključiti do 3 km/h i zahvaljujući za približno 2 kilograma manjoj težini,
 • veća udobnost u vožnji (posebno nečujno djelovanje kao i mekanije i neprimjetljivo mijenjanje brzina) sa osam brzina, novim pravilom mijenjanja brzina i zamjenom računala ("dvojni CAN"),
 • i također pristup sistemu Advanced Traction Control za veću pogonsku snagu u slabijim uvjetima prianjanja.

DS PILOT: na puti do autonomnog vozila

"Ono što kupci marke DS cijene je jedinstvena kombinacija tehnologija i prefinjenosti. Sve najnovije inovacije vozila DS 7 CROSSBACK predstavljaju znak tehnološkog napretka, a novi sistemi za pomoć u vožnji dodatno povećavaju sigurnost i bezbrižnost vozača tokom vožnje i otvaraju slobodan put do autonomnog vozila."

Éric Apode, direktor produkata i poslovnog razvoja DS

DS CONNECTED PILOT: voziti ili imati vozača?

Sistem DS CONNECTED PILOT nudi vozaču pomoć i omogućuje mu da u bilo kom trenutku ponovno preuzme kontrolu nad vozilom. To predstavlja jedan korak više prema autonomnoj vožnji. Inovativni sistem prilagođava brzinu vozila u odnosu na vozilo koje vozi ispred nas, dok upravljanjem volana precizno kontrolira smjer vozila DS 7 CROSSBACK na njegovoj voznoj traci uzimajući u obzir vozačeva podešavanja i navike. Može se koristiti do brzine od 180 km/h (ovisno o zakonodavstvu u državi), a umjesto vozača upravlja brzinom i smjerom vožnje. Sistem je izuzetno koristan u prometnim kolonama ili na autoputu, jer nudi sigurnost i bezbrižnost za volanom vozila DS 7 CROSSBACK.

Kako održati odgovarajuću razdaljinu i pravu smjer?

Sistem DS CONNECTED PILOT u povezanosti s prilagodljivim tempomatom (ACC Stop & Go) računalno prilagođava brzinu i razdaljinu vozila DS 7 CROSSBACK u odnosu na vozilo koje vozi ispred njega. Maštoviti sistem prilagođava uvjete za vožnju posebno u prometnim zastojima: vozilo se automatski ponovno pokrene bez vozačeve intervencije (vrijeme zaustavljanja kraće od 3 sek.), što doprinosi bezbrižnoj vožnji bez nepotrebnog stresa i nepotrebnih pokreta.

Kamera koja je ugrađena u sistem DS CONNECTED PILOT prepoznaje isprekidane i neisprekidane podne crte. Tokom vožnje stalno analizira sliku i nastalu situaciju. Pomaže vozilu da se zadrži na njegovoj voznoj traci i na onoj strani koju je odabrao vozač. To je pomoć za zadržavanje vozila na voznoj traci (LPA - Lane Position Assist). Kada vozač želi ponovno preuzeti kontrolu nad smjerom vožnje, može ispravak prekinuti tako da čvrsto zadrži volan. Promjena je opozvana i u slučaju ako uključimo pokazivače smjera. Komandu za uključivanje ovog sistema možemo dati pri brzini iznad 30 km/h. Djeluje u području brzine od 0 do 180 km/h.

DS PARK PILOT: Za potpuno jednostavno parkiranje

Zahvaljujući ovoj novoj tehnologiji za pomoć vozilo u potpunosti samostalno parkira, bilo bočno ili pravougaono, bez ručnog upravljanja volana i papučica.

DS PARK PILOT prepozna slobodno parking mjesto koje odgovara dimenzijama vozila DS 7 CROSSBACK tako što jednostavno prođe pored njega brzinom do 30 km/h. Vozač mu zatim preko ekrana na dodir ukaže da želi bočno ili pravougaono parkiranje. I vozaču ostaje da uradi samo još nešto: da pritisne na taster Park i sačeka da se magija završi!

Parkiranje bez ijednog pokreta

Uz najnoviju funkciju za pomoć pri parkiranju koja je dostupna zajedno sa novim mjenjačem EAT8 vozač više ne mora upravljati ubrzavanjem, kočenjem niti mijenjanjem brzina, što važi kako pri ulasku tako i izlasku iz parking mjesta.

Inovativna funkcija za pomoć pri parkiranju rastereti vozača od ubrzavanja, kočenja i mijenjanja brzina kako pri ulasku tako i pri izlasku iz parking mjesta.

DS SAFETY: pažnja u svakom trenutku

Slabija vidljivost ili nepažnja su na dugim vožnjama često sinonim za nesreću. DS SAFETY spaja šest važnih funkcija s kojima će vožnja biti još sigurnija: DS NIGHT VISION, DS DRIVER ATTENTION MONITORING, DS ACTIVE LED VISION, aktivni sistem za nadzor mrtvih uglova, automatsko kočenje u nuždi, prepoznavanje prometnih znakova.

Ako vozimo DS 7 CROSSBACK ili ako DS 7 CROSSBACK vozi nas, osigurajmo si bezbrižnost u svakom trenutku te sebi i svojim putnicima priuštimo najbolje tehnologije za sigurnost u potpuno svakom trenutku.

DS NIGHT VISION: Vidljivost noću

DS NIGHT VISION pruža noću izuzetnu preglednost na cesti. Njegova infracrvena kamera, koja je ugrađena u prednjoj ukrasnoj maski, prepoznaje pješake i životinje na cesti do razdaljine od 100 m. Vozaču se prikaže slika u infracrvenoj tehnici na velikoj digitalnoj instrument tabli (u vozačevoj osi) na kojoj su označene potencijalne opasnosti najprije žutim a zatim crvenim okvirom, ovisno o stupnju kritičnosti. Na osnovi takvog upozorenja može se odazvati. Funkcija Night Vision je u većini slučajeva dostupna isključivo za vozila visokog cjenovnog razreda, a sada će premijerno biti dostupna i za vozilo automobilskog segmenta C.

DS DRIVER ATTENTION MONITORING: Recimo ne nepažnji.

Tehnologija kojom je opremljen DS 7 CROSSBACK prepoznaje svaku vozačevu nepažnju. DS DRIVER ATTENTION MONITORING preko infracrvene kamere koja je ugrađena iznad volana u povezanosti sa kamerom na gornjem dijelu vjetrobranskog stakla kontrolira: oči za uočavanje znakova umora (treptanje kapaka), obraz (smjer pogleda) i pomicanje glave za prepoznavanje nepažnje i smjer vozila uzimajući u obzir linije ceste, posebno odstupanja od smjera ili naglo okretanje volana od strane vozača.

Odmah nakon što DS DRIVER ATTENTION MONITORING prepozna nepravilnosti kod jednog od navedenih faktora - nelinearni ili nagli pokreti ili žmirkanje očima, što je znak za vozačev umor - automatski aktivira zvučni signal i na središnjem ekranu prikaže upozorenje. To važi kako danju tako i noću.

DS ACTIVE LED VISION: Vidjeti i biti vidljiv!

Osvijetljene DS ACTIVE LED VISION nije samo pravi praznik za oči, već prilagode širinu i domet svjetlosnog snopa u odnosu na cestu i brzinu vozila. Automatski se uključi pet načina osvjetljenja: Parking, Town Beam, Country Beam, Motorway Beam, Adverse Weather. Ponudu dopunjuju i funkcije okretljivih farova (Dynamic Bending Light) i High Beam. Kvalitetnije osvjetljenje, veći domet i širi svjetlosni snop pružaju bolju sigurnost za vozača i ostale putnike.

DS LOUNGE: Bezbrižnost tokom vožnje

DS ACTIVE SCAN SUSPENSION: ovjes DS 21. stoljeća

DS je 1955. godine postao predmet čuđenja i divljenja i to ne samo zbog svog vizionarskog i isklesanog dizajna, već i zbog avangardne tehnologije. Hidro pneumatski ovjes koji je svima ostao u sjećanju u to vrijeme pružao mu je potpuno inovativno i udobno ponašanje na cesti s kojim se konkurenti nisu mogli nositi. Inženjeri marke DS su nekoliko desetljeća kasnije, po inspiraciji te inovacije koja i danas ima značajan utjecaj na njih, uspjeli osavremeniti aktivni ovjes s kamerom: DS ACTIVE SCAN SUSPENSION. Sistem prepoznaje nepravilnosti na cesti ispred vozila (5 metara) i neprekidno upravlja svakim od četiri amortizera posebno.

Vrhunska razina udobnosti u svakom trenutku

Glavna rukovodeća ideja tehnologije DS ACTIVE SCAN SUSPENSION je predviđanje unaprijed. U tu svrhu, kamera koja je ugrađena iza vjetrobranskog stakla te četiri senzora u visini podvozja i tri mjerača ubrzanja analiziraju vrstu ceste i odzivanje vozila DS 7 CROSSBACK (brzina, ugao okretanja volana, kočenje itd.). Kamera, senzori i mjerači ubrzanja u stvarnom vremenu posreduju podatke računalu koje prilagodi djelovanje svakog točka posebno. Na osnovu tih informacija uspostavi se čvršći ili mekši ovjes i to na kontinuiran način. Vožnja s ovim izuzetnim sportskim terenskim vozilom nije samo bezbrižna, već i odzivna i precizna.

Vrhunski zvuk

Za audio opremu vozila DS 7 CROSSBACK se DS obratio FOCALU®, vodećem francuskom poduzeću za profesionalnu Hi-Fi akustiku. DS je odabrao ekskluzivnu tehnologiju FOCAL ELECTRA® sa četrnaest zvučnika koji su idealno raspoređeni u putničkom prostoru kako bi putnici na prednjim i zadnjim sjedalima mogli uživati u besprijekornom zvuku. Visokokvalitetni sistem Hi-Fi FOCAL ELECTRA®, koji će biti dostupan premijerno na svijetu, zadovoljit će i najzahtjevnije ljubitelje muzike koji su u potrazi za doživljajima tokom vožnje. Za bezgranične užitke …

Jedinstveno audio rješenje za potpuna senzorička iskustva

Inženjeri i dizajneri marki DS i FOCAL® nisu samo odabrali prikladna mjesta za dijelove sistema, već su i odgovarajuće prilagodili cjelokupnu arhitekturu i unutrašnju strukturu koja odgovara zahtjevima akustičkog savršenstva. Zahvaljujući zvučnoj obradi i ugradnji kanala u zadnji dio, svim putnicima u vozilu DS 7 CROSSBACK omogućen je stabilan i precizan zvučni ambijent. Prostorni raspored čistog i razgovijetnog zvuka nudi potpuna senzorička iskustva.

DS 7 CROSSBACK je osmišljen i dizajniran u Parizu, a proizvodi se u tvornicama u Mulhouseu (Francuska) i Shenzhenu (Kina).

DS 7 CROSSBACK kao najnoviji predvodnik poduzeća DS AUTOMOBILES jasno izražava svoj prefinjen i intenzivan karakter kao i karizmatičan dizajn. Tehnološke inovacije i avangardni dizajn mu pružaju do sada neviđenu udobnost, učinkovitost i bezbrižnost. Vozilo prožeto autentičnim francuskim životnim slogom. Njegova završna obrada s preciznošću fine izrade satova sve do najmanjih detalja utjelovljuje izvrsnost majstorskog znanja marke DS.

DS 7 CROSSBACK, novi SUV marke DS.

 DS 7 CROSSBACK: koncentrat inovacija

DS 7 CROSSBACK spaja brojne "važne premijere". Pregled projekta …

 • Pored toga što je opremljen s posebno učinkovitim motorima, DS 7 CROSSBACK je i prvo sportsko terensko vozilo marke DS koje je dostupno s hibridnim benzinskim motorom sa 300 konjskih snaga s punjenjem, pogonom na četiri točka i autonomijom 60 km u načinu rada s nultom emisijom.
 • Avangardne tehnologije koje predstavljaju početke autonomnog vozila pružaju vozaču i putnicima bezbrižniju, sigurniju i udobniju vožnju:
  • DS CONNECTED PILOT otvara put do autonomne vožnje,
  • DS PARK PILOT omogućava automatsko parkiranje.
 • ... a posebno pažnju u svakom trenutku.
  • DS DRIVER ATTENTION ASSIST prepoznaje znakove nepažnje i umora,
  • DS NIGHT VISION pruža veću vidljivost tokom vožnje noću (do 100 m).
 • Osvjetljenje DS ACTIVE LED VISION nije samo predivno na pogled, već korisniku nudi i mogućnost da ga vozilo "pozdravi" i osigurava mu potpuno sigurnu vožnju s LED farovima, kako danju tako i noću.
 • Kao časni nasljednik svog prethodnika nudi ovjes 21. stoljeća DS ACTIVE SCAN SUSPENSION, aktivni sistem koji preko kamere prepoznaje i unaprijed predviđa nedostatke na cesti s kontinuiranim upravljanjem amortizerima.
 • DS 7 CROSSBACK kao vjerni predstavnik slogovnih smjernica marke DS nudi pet ambijenata za personalizaciju unutrašnjosti (tkanina, koža, Alcantara® …) po uzoru na Pariz koje su nazvali Inspirations DS.
 • U nadasve modernoj i savremenoj unutrašnjosti ugrađena su dva 12-inčna ekrana za upravljanje navigacijom, multimedijskim sučeljem, funkcijom za povezivanje DS i digitalnom instrument tablom. I na kraju tu se nalaze i četrnaest zvučnika FOCAL® Electra koji su raspoređeni po putničkom prostoru za savršen zvuk.

Osvjetljenje DS ACTIVE LED VISION

Osvjetljenje DS ACTIVE LED VISION koje je premijerno predstavljeno s konceptnim vozilom DS E-TENSE je veoma učinkovito i istovremeno privlačnog izgleda. Kada vozite noću, njihov svjetlosni snop se prilagođava po širini i dometu, ovisno o cesti i brzini vozila. To je dobar primjer prefinjenosti i tehnologije. Dopustite da pojasnimo.

Kao što već samo ime govori, osvjetljenje DS ACTIVE LED VISION čine glavni far s LED diodama i tri okretljiva LED modula. Uzimajući u obzir ugao okretanja volana i brzinu vozila moduli se pomjeraju s lijeva na desno, a mogu čak i promijeniti nagib.

Time se domet osvjetljenja povećava ili smanjuje. Svjetlosni snop je tako širi odnosno preciznije usmjereniji i može učinkovitije osvijetliti rubove ceste.

Za DS 7 CROSSBACK je dostupno više načina:

 • Parking
 • Town Beam, kada DS 7 CROSSBACK vozi duže od 5 sekundi. Širina svjetlosnog snopa se poveća kako bi vozač mogao brže i preciznije primijetiti opasnost na rubu ceste.
 • Country Beam, kada DS 7 CROSSBACK duže od 5 sekundi vozi brzinom od 50 km/h. U ovom načinu rada je vidno polje fokusirano unaprijed (više prilagođeno regionalnim cestama), ali još uvijek dovoljno široko usmjereno na rubove ceste kako bi vozač mogao primijetiti opasnost.
 • Motorway Beam, kada vozilo duže od 5 sekundi vozi brzinom od 110 km/h. Jačina modula se poveća. Far i moduli se blago podignu da se poveća domet osvjetljenja.
 • Adverse Weather, kada su uključeni brisači stakla. Kabelski snop se raširi. Snaga modula se poveća kako bi vozač mogao bolje razlikovati bijele podne oznake, a glavni far djeluje s nižom jačinom.
 • High Beam se može aktivirati u bilo kom trenutku s automatskim prebacivanjem svjetala. Snaga i domet osvjetljenja su na najvišoj razini da bi cesta bila po dužini i širini što bolje osvijetljena.
 • DBL (Dynamic Bending Light): farovi prate smjer vožnje vozila u krivinama kako bi vozaču što bolje osvijetlili cestu.

Ova funkcija se može uključiti isključivo kada je osvjetljenje u automatskom položaju i može se isključiti preko središnjeg ekrana

Iskustva DS LOUNGE

Istina je da su ovjes DS ACTIVE SCAN SUSPENSION i audio sistem FOCAL Electra najvažnija uočljiva elementa iskustva DS LOUNGE, međutim tim projekta DS 7 CROSSBACK (dizajneri, inženjeri, majstori za kožu, limari …) posebnu pažnju je posvetio i dizajniranju vozila za stvaranje novog automobilskog iskustva. Doživljaj apsolutne udobnosti.

Novi dizajn za nova iskustva

Karoserija vozila DS 7 CROSSBACK je izrađena tehnikom spajanja-lijepljenja. Različiti limovi se međusobno spajaju varenjem i točkastim lijepljenjem. Kombinacija ove dvije tehnike pruža maksimalno poboljšanu otpornost na sudar, veću čvrstinu karoserije i mekanije ponašanje na cesti (osjećaj monolitni oblik karoserije, malo parazitske buke, tutnjava i udaraca). A naravno za mekanije ponašanje na cesti zaslužne su i dvije vrste osovina vozila DS 7 CROSSBACK: klasična široka prednja osovina i višetočkovna zadnja osovina.

Maksimalna udobnost        
Iako motori i ovjes spadaju među bitne elemente, ugodan osjećaj počinje tek tada kada sjednemo u sportsko terensko vozilo. Timovi su za dizajniranje širokih i udobnih sjedala odabrali pjenastu gumu visoke kvalitete koja pruža apsolutnu udobnost i dugotrajnu izdržljivost. Kod sjedala je bitnu ulogu imala i tehnologija, jer su prednja dva dostupna s funkcijom za grijanje, masažu i ventiliranje. Pomoću električnih podešavanja možemo podesiti kako prednja tako i zadnja sjedala u točno određeni položaj. Na taj način se može zadnjoj klupi za sjedenje promijeniti nagib u području za 23° do 32°.

Prostrana unutrašnjost

Zahvaljujući spoljašnjim dimenzijama i dostignućima arhitekata i inženjera vozač i putnici uživaju u udobnosti prostrane unutrašnjosti koja do sada nije viđena. Posebno to vrijedi za putnike na zadnjim sjedalima, jer im prostrana unutrašnjost pruža prvoklasnu tjelesnu udobnost na razini najprestižnijih limuzina sa petoro vrata.

Stilizirano i pažljivo dorađeno osvjetljenje

DS 7 CROSSBACK je više nego samo vozilo. Ono je ogledalo svijeta svog vlasnika koji može za njega odabrati mogućnosti za personalizaciju izgleda DS SENSORIAL DRIVE. Različita ambijentalna osvjetljenja koja nude svjetlosni snopovi na pločama prednjih vrata svjedoče o sofisticiranom dizajnu. Na raspolaganju je osam boja, između ostalih i Carmin kao prepoznatljiva boja DS koja zasvijetli kada vozač uđe u vozilo. Navedene boje stvaraju svjetlosnu atmosferu koja može biti nadasve raznolika, od dinamične do prijatne za vožnju noću. Osjećaj ugodnog osjećanja i tehnološke sofisticiranosti dodatno naglašava nenametljivo osvjetljenje prekidača i ekrana na dodir koje vozač može podešavati po želji.

Elegantni detalji i kompatibilnost

O traženju detalja i eleganciji svjedoči i univerzalan jezik unutrašnjosti. Prekidači, ventilacijski otvori odnosno obrada ekrana karakteriziraju geometrijski oblik logotipa DS. Unutrašnje osvjetljenje LED s upravljanjem na dodir odnosno unutrašnji retrovizor bez okvira svjedoče o tome da su se timovi posvetili brojnim detaljima.

Dimenzije

 • Dužina: 4,57 m
 • Visina: 1,62 m
 • Širina: 1,89 m
 • Prtljažni prostor: 555 l

Partnerstvo s francuskim poduzećima koja su izabrana

zbog njihove stručne potkovanosti

Marka DS se je za svoje najnovije sportsko terensko vozilo odlučila za saradnju s francuskim partnerima koji su poznati po prepoznatljivom stručnom znanju i priznatim iskustvima unutar njihove struke. To su partneri s kojima je marka sarađivala već u okviru projekta konceptnog vozila (DS E-Tense) odnosno modela serijske proizvodnje (DS 3 PERFORMANCE B.R.M CHRONOGRAPHES). Povratak odličnoj saradnji …

Animirani i ekskluzivni sat s markom B.R.M Chronographes

DS se je za dizajn vozila DS 7 CROSSBACK odlučio produžiti partnersku saradnju s poduzećem B.R.M Chronographes. Važan francuski proizvođač luksuznih satova izradio je ekskluzivni animirani sat B.R.M R180. Sat koji je veličanstveno ugrađen na armaturnoj ploči izađe iz kućišta pri pokretanju vozila DS 7 CROSSBACK i zavrti se oko svoje ose. Kazaljke se automatski podese na točno vrijeme.

Inovativni sistem Hi-Fi s markom FOCAL: FOCAL ELECTRA®

Timovi marki DS i FOCAL® koje je vodeće francusko poduzeće za profesionalnu Hi-Fi akustiku su 2016. godine u partnerskoj saradnji već dizajnirali sistem za prostorni zvuk konceptnog vozila DS E-Tense, a sada se je saradnja raširila i na model DS 7 CROSSBACK. Marka FOCAL® je zbog svog jedinstvenog zvučnog potpisa i inovativnih tehnologija postala privilegirani partner marke DS. Marke su težile ka istom cilju: razviti audio sistem koji bi precizno odgovarao kriterijima marke DS. I rezultat je sada tu: sistem Hi-Fi Premium FOCAL ELECTRA®, koji će biti dostupan premijerno na svijetu, zadovoljit će i najzahtjevnije ljubitelje muzike koji su u potrazi za doživljajima tokom vožnje.

Gume za više udobnosti i bolju sigurnost s markom MICHELIN
Za bezbrižnost za volanom koju pruža DS 7 CROSSBACK su naravno zaslužne i gume. DS Automobiles i Michelin su u partnerskoj saradnji razvili komplet guma koje pružaju udobnost i sigurnost.